2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

A betegségek lelki okai (A-E)

A betegségek lelki okai (A-E)

Manapság egyre több orvos és ember fogadja el, hogy a betegségek kialakulásában óriási szerepet játszanak a lelki tényezők. A fizikai tünetek gyógyszerrel és műtéttel történő kezelése gyakran nem hozza el a teljes gyógyulást. Sok esetben a tünetek csupán időlegesen enyhülnek, vagy időről-időre visszatérnek. A betegségek energetikai/lelki szinten születnek, így véglegesen megszüntetni is csak ezen a szinten lehetséges őket. A betegségek minden esetben a szervezet/lélek jelzései, ő így kommunikál velünk, és ha megtanuljuk megérteni ezt a „nyelvet”, akkor sokkal egészségesebb és teljesebb életet élhetünk. A legtöbb esetben már az is elegendő a gyógyuláshoz, ha felismerjük, hogy mi váltotta ki a kóros állapotot. Természetesen meg kell vizsgálnunk a külső fizikai tényezőket is, de semmi nem történik ok nélkül. Összegyűjtöttem a legsűrűbben előforduló betegségeket és lelki okait, kiemelve a hagyományos medicina és Germán Gyógytudomány magyarázatát.

Alkoholizmus: „önmagad” keresése, még nem találtad meg önmagad és az utadat. Érzelmi hiány pótlása. Túlzott követelmények érzete, az élet problémáinak nem felvállalása. Elmenekülés a problémák és helyzetek elől.

Germán gyógytudomány: vágyódsz a konfliktusmentességre és barátságos kapcsolatokra.

A gyógyuláshoz fel kell ismerni erényeidet, meg kell tanulni tisztelni és szeretni önmagadat, illetve rendbe kell hozni az életedet, megtalálni az utadat. Dolgozd ki a megfelelő megoldási stratégiákat a problémáidra, ahelyett, hogy belemenekülnél az ivászatba.

Allergia: mire, vagy kire vagy allergiás? Utalhat elfojtott agresszióra, harmónia hiányára a személyes értékekkel szemben. Belső elutasítás valamivel szemben, továbbá éned bizonyos részeinek elutasítása. Ha a megélt helyzet szorongással teli, akkor szénanátha alakulhat ki. Ha félelmet élsz meg, akkor légzési nehézségek lehetnek, ha pedig egy elválást éltél meg nehezen, akkor az bőrelváltozásokban nyilvánulhat meg.

Germán gyógytudomány: hatalomról való lemondás, illetve kire vagy allergiás. Különböző allergiatípusok más és más jelentéssel bírnak. Példának okáért a pollenallergia a szexualitással, megtermékenyítéssel van kapcsolatban. A szexualitás öntudatlan elutasítása is állhat a háttérben. A szőrallergia lelki oka lehet, hogy a kedveskedést és a szeretetet nehezen tudod elfogadni. Porallergia utal a tisztátalanságtól való félelemre.

Gyógyuláshoz szembe kell nézni az életedben mélyen elutasított területekkel és harmonikusan integrálni kell azt az életedbe.

Álmatlanság: önmagad elengedésétől való félelem. Életed feszültséggel, szorongással és bűntudattal teli lehet. Ismeretlentől, éjszakától, haláltól való félelem. Saját magad szeretetének képtelensége, életedbe vetett bizalom hiánya is állhat a háttérben. Aki a külvilág felé más képet mutat, éjszaka félhet a saját „árnyoldalától”.

Germán gyógytudomány: nyugtalanság, félelem bűntudat jelenléte. Kiszolgáltatottságtól, védtelenségtől és haláltól való félelem.

Meg kell tanulnod lazítani, átadni önmagadat, valamint a hatalomról, kontrollról lemondani és a természet törvényeinek alávetni magadat. Meg kell szabadulnod a halálfélelemtől.

Aranyér: valaminek az el nem engedése, konfliktus az elutasítás, magadtól való ellökés és az érzelmeid visszatartása között.  Begubózott életmód folytatása, amikor lépni kellene. Új szituáció, amiben meg kell felelni, de nem érzed, hogy képes vagy rá, vagy magasak az elvárások.  Alávetettnek érzed magad valakivel szemben. Félsz a stabil alapok elvesztésétől.  Ha fáj, akkor valószínűleg stressztől alakult ki. Ha vérzik, akkor az a jókedv és életöröm elvesztését is jelzi.

Germán gyógytudomány: begubózott életmód és rugalmasság hiánya. Döntéskonfliktus, identitás konfliktus is kiválhatja.

A megszűnéséhez fel kell ismerned mi okozta a problémát. Lehet visszahúzódtál az odúdba, amikor lépni kellett volna? Mit nem tudsz elengedni? Miben nem tudsz dönteni? Miért félsz az újtól?

Bélproblémák: minden, ami szomorúságot, félelmet zavart és lázadást, szégyent, vagy bármilyen diszharmonikus gondolatot vagy érzést kelt, bélproblémákhoz vezethet. Ragaszkodás és visszatartás bizonyos dolgoknál, helyzeteknél, embereknél, amit már el kellene engedni. Bizonyos helyzeteket nem tudsz megemészteni és ez a konfliktus testi szinten is jelentkezik. A belek az élet eseményeinek a zavartalan „áramlását” szimbolizálják.

Germán gyógytudomány: fő problémád az élet megemésztésével és feldolgozásával kapcsolatos.

Meg kell tanulni az önállóságot, hogy mindent meg tudsz teremteni magadnak. Az egyetlen személy, akit iránytani tudsz, az saját magad!

Bőrbetegségek: a bőr elválasztja a testet és a külső környezettől. A bőr tükrözi a belső érzéseket (pl.: zavartság, düh azonnal látszik rajta). Megmutatja, ha belül vagy kívül nincs valami rendben. Bőrbetegség utalhat arra, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítasz mások véleményének, ezért „bőrbetegséget növesztesz”, hogy másokat távol tartsál magadtól.  Pattanások például utalhatnak a kapcsolatokkal és környezettel való kommunikációs problémákra. Zsíros bőr az érzelmek elfojtását is jelezheti. Viszketés irritáló gondolatokat is mutathat.

Germán gyógytudomány: túlzott zárkózottság, keménység. Gyengédségre és nyíltságra való képtelenség.

A frusztrációidat nyugodtan és higgadtan kell kezelni. A bőr annál üdébb és szebb lesz, minél tisztább igazabb és őszintébb leszel.  Meg kell tanulnod szabadon kommunikálni az érzelmeidet.

Cellulit (narancsbőr): sajnálat és ellenérzés, amitől még nem szabadultál meg. Aggodalom és elfojtott érzések. Elköteleződéstől való félelem, az előrehaladás elutasítása.

Germán gyógytudomány: ragaszkodás a fájó emlékekhez.

Meg kell vizsgálni, hogy melyek azok az érzések, fájó emlékek, amelyek megakadályoznak abban, hogy előre haladj. Ezeket lassan és óvatosan fel kell dolgozni.

Ciszta: bűntudat, lelkifurdalás egy múltbéli helyzet miatt. Fájdalmat, bosszúságot, szenvedést dédelgetsz magadban. Ha egy vágyat nem tudtál megvalósítani, de sok információt gyűjtöttél vele kapcsolatban, maradhat a ciszta „foglya”. Megbocsátás elutasítását is jelezheti.

Germán gyógytudomány: konfliktus, egzisztenciális konfliktus, menekültség, magára hagyottság érzése.

Az energiát szabadon kell áramoltatnod magadban, bízni kell abban, hogy terveid sikerrel járnak.

Cukorbetegség: szeretet hiánya, bánat, csalódás. Nagy szeretet és gyengédség iránti igényed, de ha kapsz is, azt nehezen tudod feldolgozni, elfogadni. Az életet örömtelennek éled meg. Nagy az ellenállásod egy eseménnyel kapcsolatban, amit el akarsz kerülni (akár undor, megvetés, elutasítás érzése), de ez nem lehetséges.

Germán gyógytudomány: szeretethiány, nem tudod befogadni a szeretetet.

Létfontosságú, hogy megtanuld elfogadni a szeretet, amit kapsz, és kimutatni, amit érzel. Meg kell próbálni mindenben megtalálni a szeretetet és az örömöt.

Csípőbántalmak: külvilággal kapcsolatos félelmeket és hiedelmeket jelképezi. Visszatartod magad az előrehaladásban, félelmeid vannak a jövővel kapcsolatban. Egy emberrel vagy helyzettel szemben rugalmatlan vagy.

Germán gyógytudomány: félelem a továbblépéstől. Önbizalom erősítése fontos!

Örömmel és bizakodva kell haladni az életben. Rugalmasabbnak kell lenni a döntésekben, a tapasztalatokkal egyensúlyban kell élni.

Csonttörés: a csont a test tartóoszlopa. A csonttörés arra figyelmeztet, hogy rugalmasabbnak kell lenni, el kell engedni a múltat. 

Germán gyógytudomány: merevséget jelez, a gyógyulási idő alatt változtatni kell ezen. 

Rá kell jönni mivel kapcsolatban voltál merev: magaddal és másokkal szemben támasztott elvárások? Tökéletességre való törekvés? Túlzottan az élet fizikai dolgaira koncentráltál a spirituális helyett? Mindenkinek magának kell megtalálni a megfelelő kérdést/választ.

Daganat: érzelmi sokk, régi sérelmek és bántalmak „dédelgetése” miatt is kialakulhat. Ezek felhalmozódnak és szilárd formában raktározódnak szervezetünkben.

Germán gyógytudomány: önfejűség, régi sérelmek és megrázkódtatások őrzése, lerakódása.

Lényeges, hogy a benned lévő szorongást és feszültséget ki tudd fejezni, a jelenben tudj élni és az érzéseidet ki tudd mutatni. A múltbéli dolgokat pedig el kell engedni!

Depresszió: mély belső szomorúság, elfojtott érzelmek, múltban élés.

Germán gyógytudomány: elnyomott agresszió és menekülés az aktivitástól.

Létfontosságú, hogy megtaláld a valódi kiváltó okot. Tudatára kell ébredned annak, hogy egyszeri és megismételhetetlen lény vagy, rendkívüli belső értékekkel. Vissza kell nyerni újra az életed feletti irányítást, felelősséget kell vállalni életed felett, ezáltal szabadabb leszel. A sors megváltoztatására minden adott mindenkinek!

Dohányzás: cigaretta a tüdőhöz kapcsolódik, ami a szabadság és önállóság, az univerzum és az én közötti kommunikáció szimbóluma. A füstfelhő „megvéd” attól, hogy az igazsággal szembesülni kelljen. Esetenként tudat alatti igény az első szoptatások melegségére, az anyai szeretetre, melegségre, megnyugvásra. Menekülés egy kellemetlen helyzet, család vagy élet elől.

Germán gyógytudomány: valódi szabadság és a valódi kommunikáció helyettesítője.

Fel kell ismerni valódi szükségleteidet. Többet és lazábban kell kommunikálni. Mik azok a döntések, amiket nem tudsz meghozni? Leszokást segíti, ha megtalálod azt az érzelmi okot, amelyhez a függőség fűződik.

Ekcéma: önmagad elutasítása, alulértékelése. Valószínűleg pici korban volt egy megélt elszakadás. Hajlam arra, hogy későbbiekben olyan helyzetet teremtsél, amiben újra megélheted az elszakadást egy szeretett személytől. Nem tudod „merre visz az utad” érzése reménytelenségből gyorsan átalakul lázadássá és dühvé. Ez tör felszínre.

Germán gyógytudomány: ellentétek harca, érzelmi kitörések.

Olyannak kell magadat szeretni és elfogadni, amilyen vagy. Tudatosítani kell saját igényeidet, törekedned kell az önmegvalósításra. Élvezned kell a jelent és tudatosítanod, hogy minden cselekedeted a jövődet építi. Bizalommal kell haladnod az életben.

Elhízás: tudat alatt el akarod magadat szigetelni. El akarod rejteni sebezhetőségedet és bizonytalanságodat (érzelmi és anyagi is lehet). Mindent birtokolni akarsz, az érzelmi űrt evéssel töltöd be. Hiányérzet, ami édesanyával lehet kapcsolatos. Érzelmi sokk vagy nagy veszteség is lehet kiváltó ok. Szeretett személy eltávozása miatt bűnösség érzése.

Germán gyógytudomány: úgy érzed, hogy nem vagy fontos, boldogtalan vagy. Kilátástalannak látod a jövőt. Külső védősáncot építesz a belső biztonság helyett.

Amíg az elhízás valódi okára nem találsz rá, addig a diéta és mozgás sokszor nem annyira hatásos. Tudatosítani kell önmagad elutasítását, korlátozottnak érzed magad bizonyos téren. Ha hajlamos vagy dolgokat, tárgyakat felhalmozni, akkor ez így van a zsírral is.  Mindig ki kell fejezned az érzelmeidet, el kell ismerni értékeidet és lehetőségeidet. Az űrt, amit magagban érzel, szeretettel kell kitölteni. Saját magad és mások szeretetével és elfogadásával meg lehet szabadulni az ilyesfajta védekezés szükségességétől. Bizakodva kell élni, hagyni, hogy az energiák és az élet szabadon folyjon.

Epebántalmak: visszafojtott düh és agresszió.

Germán gyógytudomány: agresszió, keserűség és bánat jelenléte. Epekő: megkövesedett agresszió, lerakódott fájdalom és sérelem. Epebántalmak: ki nem élt agresszió, élet keserűnek érzése.

Meg kell tanulni vállalni a belső indulataidat, nyíltan kifejezni őket. El kell engedned a múltat és a régi keserű érzelmeket.

Érproblémák: életöröm nem tud szabadon áramlani benned.

Germán gyógytudomány: szeretet áramoltatásának problémája.

A szívet ki kell nyitni, áramoltatni az életörömöt, nyitottnak kell lenni a szeretetre.

A jövő heti cikkben folytatom a legsűrűbben előfordult betegségek lehetséges lelki okait. Ha valóban meg akarunk gyógyulni egy betegségből, akkor mindig érdemes utánanézni a feltételezhető lelki okoknak, amelyek nagyban felgyorsítják a gyógyulást, és megoldásuk véglegesítheti az egészséges állapotot.

Szeretettel,

Shina

Források:

Jacques Martel – Lelki eredetű betegségek lexikona

http://www.lelekegyensuly.hu/index/index.php?menu=betegsegek_mind

Képek:

https://pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?