2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Az vagy, amit megeszel

Az vagy, amit megeszel

Húsevés kontra vegetáriánus/vegán étrend. Az egyik legmegosztóbb téma a táplálkozás kapcsán. 22 éve vegetáriánus lévén próbálok objektíven írni a témáról, a tényeket és kutatásokat venni alapul. Bár nem titok, hogy mi mellett voksolok…

Nézzük mit ír az egyik legősibb forrásunk erről a kérdésről: a Biblia az özönvíz előtt nem említi a húst, mint emberi táplálékot. Legfőbb táplálékainknak a gabonákból készült ételeket, zöldség-és gyümölcsféléket, valamint a magvakat említi. A forrás alapján Isten maga engedélyezte az özönvíz után az állatok fogyasztását, mert a Föld növényállományának nagy része az özönvíz következtében elpusztult. Mindazonáltal még a Biblia is megkülönböztet „tiszta” és „tisztátalan” állatokat. A Szent könyv egyik legfontosabb törvénye a mértékletesség, ami nem csak a táplálkozásra, hanem az élet minden területére értendő.

Nem is olyan távoli időkre visszatekintve, nagyanyáink, dédanyáink idején a bevett szokás még az volt, hogy csak vasárnaponként került hús az asztalra. A mindennapi húsevés csak a 20. század második felének a hozadéka.

Nyilvánvalóan a húsban rengeteg tápanyag, vitamin, fehérje és ásványi anyag található. Ellenben a tömeges állattartásban felnőtt élőlényeket sokszor etetik növekedési hormonokkal, antibiotikumokkal és tömik olyan táplálékokkal, amitől hamarabb elérik a vágósúlyt. A nagyipari közegekből származó állatok húsában gyakran találni vegyszereket, nehézfémeket és dioxint. Ennél a pontnál még nem is írtam az etikai kérdésekről: a csonkításokról, a szűk, természetellenes helyekről, ahol tartják őket. Az egész életük, szállításuk és levágásuk során rengeteg stresszhormon keletkezik ezekben az állatokban, amit utána elfogyaszt az ember…

Ha a hús még a táplálkozásod fontos részét képezi, próbálj meg olyan helyről venni, ahol tudod, hogy az állat TISZTESSÉGES körülmények között élt.

Immáron az ADA (American Diethetic Association) kutatásai is igazolják, hogy a (tudatos) húsmentes étrend jobb egészséget eredményez. A vegetáriánusok körében sokkal ritkábban fordul elő magas vérnyomás, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegség, az emésztőrendszert érintő betegségek, köszvény, valamint légzési elégtelenségek.

A fehérje tekintetében pedig rég megdőlt a mítosz: a megfelelő zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásával több, mint kielégítjük szerveztünk igényét. A vegán mozgalmak élén számtalan testépítő bizonyította be, hogy növényi étrenddel is építhető az izom, mitöbb, vannak köztük, akik a húsfogyasztást elhagyva kezdték el a testépítést, kiváló eredményekkel.

A fehérjefogyasztás környezeti oldalát nézve ugyanakkor 1 kg állati fehérjének előállítása 7-16-szor több energiát igényel, mint megegyező mennyiségű növényi fehérjéé.

Érdekességként a gorillák szinte vegán módon étkeznek és nem szenvednek hiányt erőben és izomban. Szervezetük génjei és fehérjéi 98%-ban megegyezik az emberével…

A szakértők legújabb véleménye szerint is vissza kellene állni a heti egyszeri húsfogyasztásra, ugyanis az ipari állattenyésztés környezetterhelése lassan tarthatatlan mértékeket ölt. A húsba vágó kérdés című cikkben erről bővebben írok. A heti javasolt adag 300-600 g lenne, ehhez képest egy átlag európai a dupláját, illetve négyszeresét eszi. Kezdésnek már akkor óriásit teszel saját egészséged és környezeted megóvása érdekében, ha csatlakozol a „húsmentes hétfő” mozgalomhoz.  A vegetáriánus/vegán mappában találsz hozzá sok isteni receptet édesanyám konyhájából.

Dr. Werner Kollath (1892-1970) táplálkozástudós által kidolgozott rendkívül sikeres módszer javaslata, hogy részesítsük előnyben a növényi eredetű élelmiszereket, próbáljuk annak is egy részét nyersen, élő táplálékként elfogyasztani. Cukrot és a finomított lisztet kerüljük, húst és halat, ha fogyasztunk, azt tegyük ritkán. Használjunk inkább hidegen sajtolt olajokat és vajat. A lista végén az iparilag feldolgozott élelmiszerek állnak, amelyek leginkább kerülendők.

Egy költői kérdés a cikk lezárása előtt: Te mit ennél meg szívesebben egy friss zöldséget/gyümölcsöt, vagy egy feldolgozatlan vérest húst? Ugye, a húst is csak fűszerezve, növényekkel, ízesítve tudja megenni az ember…

Végül álljon itt pár ismert vegetáriánus/vegán a teljesség igénye nélkül:

Püthagorasz, Diogenész, Plutarkhosz, Seneca, Leonardo Da Vinci, Jean Jacques Rousseau, George Bernard Show, Mark Twain, Abraham Lincoln, Nicola Tesla, Thomas Edison, Lev Tolsztoj.

Jelenkori közszereplők között is egyre több a tudatos növényi étrendet követő influencer.

Szeretettel:

Shina

Források:

https://www.bibliai-kincsestar.hu/products/biblia-a-helyes-taplalkozasrol/

http://tgy-magazin.hu/egeszseges-eletmod/hus-nelkul-boldogan

Képek:

https://unsplash.com

https://pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?