2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Tudatos túrázó

Tudatos túrázó

Egy ideje már érlelődik a fejemben, hogy írok egy cikket a túrázás témakörében. Sajnos az indíttatás az úton-útfélen szétdobált szemeteknek köszönhető. Akár sűrűn járt túraútvonalon, akár ismeretlenebb erdei utakon jártam, mindenhol megtalálhatóak a zacskók, műanyag szemetek, üdítős flakonok, cigarettacsikkek és töménytelen mennyiségű papírzsebkendő a túraútvonalak mellett. Most sokan érvelnek, de hát az úgyis lebomlik… Igen, előbb-utóbb, de mai zsebkendők nagy része vegyi anyagokkal és parfümmel van átitatva, amire a környezetnek nincs szüksége. Úgy gondolom, hogy a szemünknek sincs igénye a fehér papírdarabokkal szegélyezett túraútvonalakra, azért megyünk a természetedbe, hogy a városok bűzös, koszos környezetétől megszabaduljunk egy időre. Sajnos azonban ahova az ember megy, oda az intelligenciáját és szokásait is viszi magával. Ha más élőhelyére mész, tartsd azt tiszteletben. Te sem örülnél, ha erdei állatok minden nap bemennének a lakásodba és a kertedbe, hogy „tiszteletüket tegyék”…

Hogy megőrizzük a természet szépségét és a tiszta környezetünket, van pár apró figyelmesség, amit betartva sokáig élvezhetjük még az erdei túrák feltöltő erejét:

  • Használj kulacsot: a fél literes kis üdítős flakonok minden (vagy jó?) esetben a kukában landolnak. Legtöbbjük egészségtelen löttyökkel van teli, de ha vizet is veszel, egyre vitatottabb a műanyagokból kioldódó anyagok káros egészségügyi hatása. Pár éve vettem egy BPA mentes kulacsot, a mai napig bírja a strapát. Ha nem szereted vizet, szörpöt vagy teát is készíthetsz, és sok helyen van útközben tiszta forrásvíz, amivel meg lehet tölteni a kulacsokat.
  • Használj szendvicsdobozt: vagy egyszerűen ne dobd ki a fagylaltos dobozt, így nem kell külön becsomagolni a szendvicseket sem. Léteznek mosható textilszalvéták is.
  • Mini szemeteszsák: vigyél magaddal egy mini zacskót, hogy a szemeted magaddal tudd vinni, így a hátizsák sem lesz büdös vagy koszos. A cigarettacsikkeket, elhasznált EÜ papírt, legfőként a nedves törlőkendőt ne hagyd a környezetben, vidd haza magaddal és dobd a szeméttárolásra kitalált kukába. Az eldobált cigarettacsikkre ha ráesik az eső, kioldódnak a filterben összegyűlt vegyi anyagok és nehézfémek.  Másrészről a cigarettacsikket a kis állatok és madarak élelemnek is nézhetik, ami akár végzetes lehet számukra. A nedves törlőkendőről nem is beszélve, ami összetételét tekintve nagy részben műanyag (itt megjegyzem, WC-be se dobd, óriási problémát okoz manapság a nedves törlőkendők csatornarendszerbe kerülése). Ergo vidd haza magaddal, amit túrára viszel!
  • Ne hangoskodj! Egyrészről ezzel az ott élő állatokat is zavarod, másrészről sok ember azért megy oda, hogy egy kis nyugalomra és csendre leljen. Hallgasd inkább a természet hangjait, járj nyitott szemmel és füllel, így sok kis csodában lehet részed utad során.
  • Az erdőben található növényeket hagy ott, ahol kinőttek: ne tépd le azért, hogy hazavidd. Főleg ne ásd ki. Ha már letéped, pár óra és elveszti szépségét. Az utánad kirándulók pedig már nem csodálhatják meg. Ha növényre vágysz, ültess a kertedbe, vagy tarts a lakásodban.

Egy szó mint száz, a cikk lényege:

Szeretettel,

Shina

Képek:

https://pixabay.com

Saját képek

Vélemény, hozzászólás?