Köles sajt
Ahogy ígértem, elkészítettem a köles sajtot is, igaz az első felvonás nem lett túl fotogén, ellenben nagyon finom… 😄 Recept újítás: érdemes a kölest előtte 2-3 napig fermentálni (nekem ebben a melegben 1 nap után elkezdett pezsegni), sokkal sajtosabb ízt kölcsönöz neki. A köles fermentálása nagyon egyszerű: a megmosott kölest egy nagyobb befőttes üvegben felöntöm vízzel (lehetőleg klórmentes legyen, mert a klór gátolja a fermentációt, például jól felforralt csapvíz, vagy ártézi víz), hogy bőven ellepje, és hagyom, hogy a jótékony bacik dolgozzanak. Érdemes mosogatóba rakni, nekem kétszer is kifutott, vagy rakjuk jóval nagyobb befőttesüvegbe. Reggel este „szisszenteni” kell rajta, vagy nem túl erősen rátekerni a tetejét, hogy a fermentálás következtében keletkező gázok távozni tudjanak.
Hozzávalók:
- 250 g köles
- Körülbelül 3-szoros vízmennyiség
- 3 gerezd fokhagyma
- Fél bögre sörélesztőpehely
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 1 citrom leve
- Só ízlés szerint
- Őrölt köménymag
- Pirospaprika (1 mokkáskanál)
- Folyékony füst (körülbelül 6-8 csepp)
Elkészítés:
A kölest jól átmosom, majd egy lábasban sós vízben puhára főzöm. Hozzáadom a kókuszzsírt, a citrom levét, a lereszelt fokhagymákat, sörélesztő pelyhet és fűszerezem ízlés szerint. A megadott fűszereken kívül bármi használható, csak a fantázia szab határt. A bal oldali füstölt pirospaprikával van fűszerezve. Botmixerrel összeturmixolom és kókuszzsírral kikent formákba öntöm. A receptek írják a több napi szikkasztást, állítólag az ízek akkor jönnek ki csak igazán, nekem 24 órát sem szokott megélni a sajt, no majd legközelebb elrejtek egy adagot a hűtő hátuljába.
Egy tipp, akinek nincs botmixere: elsőnek a megfőzött kölest nagyon nehéz lett volna leturmixolni turmixgépben, a sűrűsége miatt nehezen vitte volna a gép, így kellett hozzá vizet adni. Így viszont nem dermedt meg keményre a „sajt”. Miután megmostam a kölest, főzés előtt turmixoltam le és így főztem meg. Gyorsabban is főtt és végig „krémesebb” állaga volt, a végén csak hozzá kellett kevernem a többi hozzávalót. Ha nem érezzük elég sűrűnek, akkor rottyintsunk még párat rajta.