Bodzás itóka
Hozzávalók:
- 6-8 fej bodzavirág
- 2-3 liter víz
- 1 citrom
- 1 mokkáskanál aszkorbinsav
- 4-5 evőkanál kristálycukor
Elkészítés:
Mivel a szörphöz még kevés volt a bodzavirág a kertben, ezért készítettem egy egyszerű bodzás innivalót. A vizet felforralom, majd hagyom kihűlni. A bodzavirágokat próbáljuk tiszta helyről szedni, ne pont az út szélén álljunk meg. Én nem szoktam őket megmosni, mert ezzel pont az értékes virágport mossuk le, elveszik az az igazi illatos bodzavirág jelleg. A vastagabb kocsányokat eltávolítom, én egy fehér tálba szoktam ilyenkor rakni először, hogy észrevegyem az apró kis megbújó rovarokat, utána öntöm csak a vízhez. A citrom egy részét felkarikázom, többit belefacsarom, ízlés szerint rakok még hozzá L-aszkorbinsavat, és cukrozom. 2 napig állni hagyom, majd leszűröm.