Vegán aranygaluska
Hozzávalók:
A tésztához:
- kb. 30 dkg liszt
- 100 g növényi vaj
- 30 g élesztő
- 1 dl növényi tej (saját készítésű rizstejet használtam)
- 2 citrom reszelt héja
- Csipet só
- 20 dkg darát dió
- 10 dkg cukor
A mártáshoz:
- 0,5 dl rizstej
- Fél csomag vaníliás pudingpor
- 2 csomag vaníliáscukor
- 3-4 evőkanál cukor
Elkészítés:
Az élesztőt az 1 dl langyos! rizstejbe belemorzsolom, rakok bele 2 kiskanál cukrot és meleg helyen felfuttatom. Utána hozzákeverem a liszthez, hozzáadom a növényi vaj felét (50g), egy citrom reszelt héját a csipet sót és összegyúrom. Körülbelül 40-45 percig meleg helyen pihentetem. Ha megkelt, 3 részre vágom, vastag rudakat formálok belőlük és körülbelül 3 centinként elvágom. A diót 10 dkg cukorral összedarálom, a maradék vajat felmelegítem (hogy folyékony állagú legyen), majd a kis tésztácskákat egyesével megforgatom a vajban és a dióban. Én kerek torta szilikonformába pakolgattam őket, aminek az alját szintén megszórtam dióőrleménnyel. További fél órát kelesztettem, majd 180 fokon aranybarnára sütöttem.
A mártásnál a pudingporhoz adtam a cukrot és a vaníliáscukrot, a másik citrom reszelt héját. Először egy kevés rizstejjel kevertem el, hogy ne legyen csomós, majd hozzáadtam az ősszeset, és felforraltam.
Megjegyzés: mikor már nagyban a munkálatokban voltam, derült ki, hogy a növényi vajat elfelejtettem megvenni és kókuszzsírral helyettesítettem. A tészta valószínűleg emiatt miután kihűlt, keményebb állagú lett az átlagnál, mindenképpen növényi vajat ajánlok a recepthez, az ízvilág miatt is, de ha nincs más, végső soron kókuszzsírral is megoldható a recept 🙂