2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

A meditáció, út ön”MAG”odhoz…

A meditáció, út ön”MAG”odhoz…

A mai világban egyre fontosabb lenne, hogy az emberek el tudjanak csendesedni, ki tudják kicsit kapcsolni az elméjüket. Ennek sajnos az ellentettjét tapasztalom: az emberek nem tudnak egyedül lenni, pláne nem csendben, ugyanis tudat alatt félnek szembesülni önMAGukkal. Itt most nem a szerepeket értem, hogy XY, nő/férfi, anya/apa, főnök/alkalmazott, gazdag/szegény és még sorolhatnám. Ez nem TE vagy, ezek a szerepeid az életben. Igen, színház a világ és színész benne minden férfi és nő, ahogy Shakespeare írta… Mégis ezek között a szerepek között ott vagy Te, az önVALÓd, aminek igazi lényegét a társadalmi neveltetés elrejti. Erre Osho meglátása mutat rá a legőszintébben:

„A valódi én veszélyes: veszélyes a kialakult egyház számára, veszélyes az állam számára, veszélyes a tömeg számára, veszélyes a hagyományra nézve, mert ha egyszer az ember ismeri valódi énjét, egyedivé válik. Osho szerint „a meditáció nem más, mint egy eszköz, amely tudatosítja benned a valódi énedet.”

(Osho: Meditation – The First and Last Freedom)

Ha valaki eldönti, hogy meditál, ne várjon rögtön „csodát”. Ez egy rendkívül nehéz és hosszú belső munka, még eljutsz az elme lecsendesítéséig/tudatosságig/jelenlétig (kinek mi a cél) és bizonyos dolgok megtapasztalásáig. Most biztos mindenki a lótuszülésben ülő, meditáló jógira gondol.  A jó hír az, hogy számtalan „technika” létezik a tudatosság növelésére, válasszuk a hozzánk közel állót, próbáljunk ki több technikát. A teljesség igénye nélkül bemutatok röviden párat a legismertebbekből, amit kezdők is bátran kipróbálhatnak. Nem kell hozzá semmi más, csak türelem, kitartás és egy kényelmes ülőhely…

1. Éberség meditáció: nyugaton ez a legnépszerűbb meditációs technika. Az éberség meditációban szimplán megfigyeled az elmédben megjelenő gondolatokat. Ne ítéld meg őket, egyszerűen csak vedd őket tudomásul. Légy intenzíven és tudatosan jelen. Ez a gyakorlat ötvözi a koncentrációt a tudatossággal.  Segít, ha a lélegzetünkre koncentrálunk (tudatos légzés), miközben megfigyeljük az elménken átsuhanó gondolatokat. A meditáció ezen egyszerű formája segít megtanulni az itt, és mostban élni, ítéletek nélkül és tudatosan megélni a jelent, anélkül, hogy a múltra vonatkozó gondolatok vagy a jövővel kapcsolatos stressz elvonná a figyelmünket, ezzel a tudatosságunkat a jelen pillanatról.

2. Tudatos légzés meditáció: az éberség meditáció egyik fajtája. Itt a cél a figyelem kizárólagos összpontosítása a légzésre, figyelmen kívül hagyva az elmébe bekúszó gondolatokat. A tudatos, mély, lassú légzés mérhetetlenül fontos egészségünk megőrzésében. Segít a koncentrálóképesség fejlesztésében, a tudatos jelenLÉT megélésében. Nem hiába szokták mondani stresszhelyzet esetén, hogy vegyél pár nagy levegőt!

3. Fókusz meditáció: ez a technika egy tárgyra való összpontosítást takar, mint például gyertyaláng, virág, gong hangja. Bármit kiválaszthatsz, ami stimulálja az érzékeidet. Szánj időt az kiválasztott dolog megfigyelésére, használd az érzékszerveid, a kiválasztott tárgy függvényében. Ha elméd elvándorol, térj vissza a gyakorlathoz. Ez a technika segít fejleszteni a fókuszt és figyelmet.

4.Mantra meditáció: ez a fajta meditáció egy ismétlődő hangot használ az elme tisztítására. Ez lehet egy szó, kifejezés, vagy hang (például a népszerű „Om”). Kitűnő azoknak, akik nem tudnak annyira a lélegzetükre koncentrálni, vagy nem szeretik a csendet, ellenben élvezik az ismétlést.

5. Mozgás meditáció: ezen gyűjtőfogalom alá sok „technika” tartozhat. Sokan most rögtön a jógára vagy Tai Chi-ra gondolnak. Igen, lehet az is. A mozgásmeditáció mindazonáltal magában foglal akár egy sétát az erdőben, a kertészkedést, vagyis a mozgás szelídebb formáit. Lényege, hogy például az erdei séta közben az érzékszerveidet használod tudatosan: halld meg a madarak csodás énekét, a szél lágy hangját, lásd meg a növények élénk színeit, érezd a természet illatait, tapintsd meg, dolgokat, érezd a textúráját. Egyszóval légy jelen! Ez egy aktív meditációs forma, ahol a mozgás vezet téged. Hasznos azoknak, akiknek nehézséget okoz a rendszeres meditáció során a nyugodt ülés.

6. Vezetett meditáció: a vezetett meditációk képalkotást és vizualizációkat tartalmaznak. Nagyon nagy segítség lehet azoknak, akiknek a tipikus meditációs technikák gondot okoznak. Ezzel „bárhova” eljuthatsz, ahova csak a képzeleted engedi. Egyszerű irányított meditáció, ha csendesen ülsz, és elképzeled, hogy például egy tengerparton sétálsz, vagy számtalan vezetett meditáció közül lehet válogatni a youtubon.

7. Progresszív izomrelaxáció: ez a meditációs típus magában foglalja a különböző izmok megfeszítését és ellazítását. Kezdheted a talpaknál vagy akár a fejtetőnél is. Ez a fajta meditáció nagyon pihentető és nyugtató hatással bír, így lefekvés előtt a legideálisabb.

Minden ember egyedi, így mindenkinek más technika a megfelelő, vagy akár a hozzád közel álló technikákat kombinálhatod naponta. Van, akinek olyan egyszerű tevékenységek is kikapcsolják az elméjét, mint a rajzolás, festés, kreatív foglalatosságok, ez már maga is meditatív állapotot idézhet elő, ha mindent kizárva csak a tevékenységre tudsz összpontosítani. Legfőbb jele annak, hogy elérted ezt az állapotot, ha eltűnik az időérzéked, és fogalmad sincs, hogy 10 perce, vagy 1 órája kezdted el a tevékenységet. Ha naponta akár csak negyed órát rászánsz a meditációra, rengeteg pozitív változást észlelsz majd az életedben. A meditáció bizonyítottan csökkenti a vérnyomást és a fájdalmakat, csökkenti a szorongást és a stresszt, enyhíti a depresszió tüneteit, javítja az alvás minőségét. Továbbá csökkenti a negatív érzelmek mennyiségét, javítja a fókuszálás képességét valamint a memóriát. Végső soron erősíti az immunrendszert és az idegrendszert, amire manapság nagy szükség van.

Szeretettel:

Shina

Források:

https://www.healthline.com/health/mental-health/types-of-meditation#mindfulness-meditation

https://positivepsychology.com/meditation-techniques-beginners/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320392#how-long-does-it-take-to-work

Képek:

https://pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?