2024. október
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Vegán zöldborsófőzelék tápiókával, hagymapörkölttel

Vegán zöldborsófőzelék tápiókával, hagymapörkölttel

Hozzávalók:

  • 1 csomag fagyasztott zöldborsó (1 kg)
  • 1 liter házi rizstej
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3/4 bögre tápióka gyöngy
  • 2 kanál liszt
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • Bors
  • Cukor
  • Vegeta (biofűszer)
  • Pirospaprika
  • Füstölt pirospaprika

Elkészítés:

Hagymapörkölt: 1 fej vöröshagymát apróra vágok, növényi zsiradékon dinsztelem. A másik két hagymát csíkokra vágom, 2 fokhagymát lereszelek és hozzáadom, szintén dinsztelem egy kicsit. Adok hozzá 1 kanál cukrot, kicsit karamellizálom. Felöntöm körülbelü 2 dl vízzel, sózom, borsozom, rakok hozzá kis vegetát, pirospaprikát és füstölt pirospaprikát. Pár percig főzöm még.

A rizstejet könnyen el lehet készíteni otthon is, ha nincs tejkészítő gép. 1 nagyobb felespohár kókuszreszeléket és ugyanennyi rizst felöntök 1 liter vízzel, megfőzöm. Ha főzelékhez készítem sosem szűröm le, annál sűrűbb lesz liszt nélkül is az étel. Körülbelül fél liter hideg vizet hozzáadtam mikor megfőtt és leturmixoltam az egészet.

Főzelék: a tápiókagyöngyöt felöntöttem egy kis meleg rizstejjel, félreraktam. 2 gerezd fokhagymát lereszeltem, növényi zsiradékon kicsit megkapattam, majd a fagyasztott borsót hozzáöntöttem. 1 bögre vízzel felöntöttem pároláshoz. Ha majdnem készre párolódott a zöldborsó, hozzáöntöm a beáztatott tápiókát, a maradék növényi tejet, ízlés szerint sózom és két púpozott evőkanál cukrot is rakok a nagy fazék főzelékhez. Addig főzöm még a tápióka átlátszó nem lesz. Én 2 kanál liszttel még sűrítettem rajta a végén, de elhagyható.

Vélemény, hozzászólás?