Hagymás krumpligombóc
Hozzávalók:
- 5 db közepes burgonya
- 7-8 evőkanál liszt
- só
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- Őrölt kömény
- Fekete bors
- Őrölt füstölt pirospaprika
- Kókuszzsír
Elkészítés:
A burgonyákat sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, összetörjük, sózzuk, hozzáadunk annyi lisztet, hogy ne is ragadós, de ne is túl kemény tésztát kapjunk. A tojás hiánya miatt legalább hagyjuk állni fél órát, hogy összeálljon. Addig a vöröshagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, kókuszzsírban üvegesre pároljuk, hozzáadunk 2 teáskanál füstölt pirospaprikát, 2-3 csipet őrölt köményt és fekete borsot, körülbelül 1-1,5 deci vízzel felöntöm, és addig párolom még, hogy a leve ne legyen túl híg, de maradjon. Ha a gombóc tésztája állt legalább fél órát, vizes kézzel gombócokat formálok a tésztából és sós forrásban lévő vízben megfőzöm őket. Ha feljött a víz tetejére, akkor megfőttek. A gombócokat leöntöm a hagymás öntettel, növényi tejfölell is tálalhatom.