2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Érzelmeink és rezgésünk a tudattérkép tükrében

Érzelmeink és rezgésünk a tudattérkép tükrében

Ebben a cikkben nagyon hasznos és tanulságos dolgot szeretnék nektek bemutatni, ami segítheti fejlődésünket, ez pedig a Hawkins féle tudattérkép. De mi is ez valójában? Dr. David Ramon Hawkins az emberi érzelmeket az izomtesztelés módszerével kalibrálta és egy skálát alkotott belőle. Sokan nem is gondolják, hogy érzelmeink és tudatszintünk milyen romboló, illetve építő hatással lehet testünkre, lelkünkre, szellemünkre. Érzelmi állapotunk hatással van a rezgésünkre, ez azonban a nap folyamán különböző impulzusok hatására akár pozitív, akár negatív irányba is változhat. A lényeg sokszor nem a behatásokon van, hanem hogy azokat hogyan éljük meg.

Hawkins a legfontosabb emberi érzelmekből alkotott egy tudattérképet, ahol a legalacsonyabb szinten a szégyen érzete van, legmagasabb szint pedig a megvilágosodás. Csak hogy tisztában legyünk vele, milyen káros ez az érzelem, tudnunk kell, hogy alatta már csak a halál van. Érdemes ezen elgondolkoznunk, főleg, mert elég szégyenközpontú társadalomban élünk, már gyerekkorunkban számtalanszor hallhatjuk, hogy szégyelld magad, mert…

A következő szint a bűntudat, ami szintén egy rendkívül önpusztító érzelem. Belegondoltál már, mennyi minden miatt érzel bűntudatot, amit megtettél, vagy nem tettél meg? Próbáljunk magunknak megbocsátani, a saját érdekünkben.

Szemléltetésképpen már most becsatolom a Hawkins-féle tudattérképet, hogy egészében lássuk a szinteket és a hozzá csatolt értékeket:

A bűntudat után az apátia és a fásultság szintje van, ami még mindig erősen romboló, energiahiányos állapot, jellemző ezen a szinten a reménytelenség és a kétségbeesés érzése.

A következő szint a bánat, majd a félelem. Itt ejtenék pár szót arról, hogy a mai „vezetők” mennyire a félelmeinkre építik fel a hatalmukat. Az információforrásokból ömlenek a félelemkeltő hírek, hozzáteszem, sokszor alapja sincs. Minden az irányíthatóságra megy ki.

A következő szint a vágy, ami még mindig a negatív tartományban helyezkedik el. Mai fogyasztói társadalmi rendszerünk totálisan az emberi vágyakra épít. A tárgy legtöbbször a boldogság, gazdagság, siker ígérete, elvégre a legtöbb ember ezekre vágyik. Ha pedig nem éri el, csalódott és ezzel el is érkeztünk a következő szinthez, ami a harag. A harag, gyűlölet és agresszió kéz a kézben járnak, amely nemcsak az egyén, hanem a környezete számára is káros és romboló hatású.

A soron lévő szint a büszkeség, amit gondolhatnánk, hogy pozitív szint, de milyen is valójában egy büszke ember? Igen, általában felfuvalkodott, lekicsinylő és megvető másokkal szemben.

Végre elérkeztünk arra a szintre, ahol a rezgés pozitív irányba fordul át és ez a bátorság. A bátorság kimozdít a negatív állapotokból és képessé tesz minket a teremtésre. A bátor ember mindenre képes, nem korlátozzák félelmei. Ettől a szinttől már fontos az egyén számára a másik ember is, az ego központúság megszűnik.

A bátorság után következik a pártatlanság. Innentől az egyén már több energiát ad a környezete számára, mint amennyit elvesz.

A pártatlanság után a hajlandóság szintje van, ahol az egyénre már a reményteliség és derűlátás a jellemző. A remény egy nagyon erős energiájú érzelem, amely inspiráló hatással bír, és az egyént optimizmusra sarkallja.

A következő nagyon fontos szint az elfogadás. Sok spirituális tanításban hallhatod ezt a szót. Ezen a szinten lévő embereknek nagyon széles a látóköre, ami magával hozza a harmóniát és a megbocsátás képességét.

Az elfogadás feletti szint az ésszerűség, amikor az emberben már minden megértéssé válik. Ezek az emberek már rendkívül bölcs emberek, mély tudatossággal élik az életüket.

A szeretet és öröm szintjén élő ember nemes lelkű, jóindulatú és alázatos. Ebben a tudatállapotban rengeteg szinkronicitás és csoda vár minket, az egyén számára már a mások boldogsága a motivációs erő. A legtöbb guru és mester ezen a szinten a van. A világ lakosságának csupán 4%-a éri el élete folyamán ezt a tudatszintet.

A soros szint a béke, vízválasztó, ahol az egyén már a boldogság és áldottság állapotában van. A minden tökéletes létállapot jellemzi, innentől az egyén számára az egész emberiség jóléte a motiváló tényező.

A legfelső szint a megvilágosodás, amiről őszintén, elképzelésünk sem lehet. Sokan megvilágosodottnak vallják magukat, szerintem, ha létezik is ilyen ember jelenleg a Földön, nem beszél róla. Hogy tisztában legyünk vele, ezen a szinten volt Jézus Krisztus, Buddha és Krisna.

Mint mindennel kapcsolatban, ezzel kapcsolatban is azt mondom, hogy nem kell „Szentírásnak” tekinteni, de nagyon sokat tanulhatunk belőle és az önismeretben is nagy segítségünkre lehet. Használjuk ezt iránytűként. Hozzáteszem, hogy életünk bizonyos területein különböző tudatszinteken lehetünk, és mint minden fejlődésben, lehetnek „kilengések”. Törekedjünk minél felsőbb tudatszintre, de ne az érzelmeink elnyomásával, mert azzal is mérgezzük magunkat. Ez egy fejlődési folyamat, amin mindannyian végigmegyünk, kérdés, hogy meddig jutunk az életünkben. Szerettem volna még sokkal többet írni ebben a cikkben, de így is hosszúra sikeredett és nem akartam ketté szedni. A lényeg benne van.

Szeretettel,

Shina

Forrás:

Képek forrásai:

https://pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?