Vegán zöldborsófőzelék tápiókával, hagymapörkölttel
Hozzávalók:
- 1 csomag fagyasztott zöldborsó (1 kg)
- 1 liter házi rizstej
- 4 gerezd fokhagyma
- 3/4 bögre tápióka gyöngy
- 2 kanál liszt
- 3 nagy fej vöröshagyma
- Só
- Bors
- Cukor
- Vegeta (biofűszer)
- Pirospaprika
- Füstölt pirospaprika
Elkészítés:
Hagymapörkölt: 1 fej vöröshagymát apróra vágok, növényi zsiradékon dinsztelem. A másik két hagymát csíkokra vágom, 2 fokhagymát lereszelek és hozzáadom, szintén dinsztelem egy kicsit. Adok hozzá 1 kanál cukrot, kicsit karamellizálom. Felöntöm körülbelü 2 dl vízzel, sózom, borsozom, rakok hozzá kis vegetát, pirospaprikát és füstölt pirospaprikát. Pár percig főzöm még.
A rizstejet könnyen el lehet készíteni otthon is, ha nincs tejkészítő gép. 1 nagyobb felespohár kókuszreszeléket és ugyanennyi rizst felöntök 1 liter vízzel, megfőzöm. Ha főzelékhez készítem sosem szűröm le, annál sűrűbb lesz liszt nélkül is az étel. Körülbelül fél liter hideg vizet hozzáadtam mikor megfőtt és leturmixoltam az egészet.
Főzelék: a tápiókagyöngyöt felöntöttem egy kis meleg rizstejjel, félreraktam. 2 gerezd fokhagymát lereszeltem, növényi zsiradékon kicsit megkapattam, majd a fagyasztott borsót hozzáöntöttem. 1 bögre vízzel felöntöttem pároláshoz. Ha majdnem készre párolódott a zöldborsó, hozzáöntöm a beáztatott tápiókát, a maradék növényi tejet, ízlés szerint sózom és két púpozott evőkanál cukrot is rakok a nagy fazék főzelékhez. Addig főzöm még a tápióka átlátszó nem lesz. Én 2 kanál liszttel még sűrítettem rajta a végén, de elhagyható.