2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolva

Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolva

A szeretet iránti vágy a legmélyebb emberi szükségletünk Földi létünk során. A világon nincs olyan ember, aki ne vágyna a szeretetre, még ha azt nem is vallja be. A szeretet egy univerzális nyelv, csakhogy a szeretetet „embertípustól” függően eltérő módon fejezhetjük ki a másik ember felé. Ez függhet egyéniségünktől, a családban látott mintáinktól, lelkiségünktől, tudatalatti mintázatainktól és a másik egyéntől is. Mi több, nem ugyanúgy mutatjuk ki a szeretetünket egy családtag, egy társ, egy barát vagy egy házi kedvenc irányában sem. Mi az életre szóló szeretet titka? Ha megkérdeznénk az utca emberét, elég sokféle választ kaphatnánk rá. Gary Chapman Egymásra hangolva című könyvében a szeretet kifejezésének és befogadásának 5 féle módja van:

1. Elismerő szavak: sokan úgy érzik, hogy akkor szeretik őket, ha dicséretet kapnak.  Az elismerés vonatkozhat az ember személyiségére, külsejére, vagy valamely cselekedetére. Akik számára az elismerő szavak jelentik a szeretet jelét és egyedüli szeretetnyelvük, azoknak hiába ad az ember ajándékokat, sokkal fontosabbak számukra a kedves és elismerő szavak, bátorítás, bókok. Az elismerés a szeretet viszonzására ösztönöz. A bölcs Salamon mondásán érdemes egy kicsit elgondolkozni: „Élet és halál van a nyelv hatalmában.”

2. Minőségi idő: akinek a minőségi idő a szeretetnyelve, az akkor érzi igazán azt, hogy szeretik, ha figyelnek rá, minőségi időt töltenek vele. A minőségi idő kulcsszava az osztatlan figyelem. Egy rövid példa: ha beszélgetésben vagy valakivel, és ő közben másra figyel, például a mobilt nyomogatja, az már nem minőségi együtt töltött idő. Vagy a kanapén, televíziót bámulva a pároddal, nem számít minőségi időnek. Annak számíthat egy meghitt beszélgetés, mikor figyelmed csak a másik emberre irányul, vagy bármilyen közös tevékenység, lehet az túrázás, séta, sport, ahol a lényeg az együttléten van és figyelmedet osztatlanul a másik embernek adod.

3. Ajándékozás: sok ember számára az apró ajándékok jelentik a szeretet jelét. Az ajándékozás annak a szimbóluma, hogy gondolunk a másikra akkor is, hanem vagyunk vele. Itt nem az ajándék értéke, mindinkább a gesztus számít azoknak, akik ezt a szeretetnyelvet beszélik. Akkor érzik leginkább, hogy szeretik őket, ha ajándékokkal lepi meg őket az ember. Ez lehet egy szál virág, kedvenc csokijuk, egy ékszer, egy kézzel készített ajándék, bármi, amit az illető szeret, vagy akár önmagunk jelenléte is.

4. Szívességek: aki a szívességek szeretetnyelvét beszéli, annak a tettek sokkal többet mondanak a szavaknál. Szívesség bármelyik olyan cselekedet, amely örömet okoz a másiknak, megkönnyíti az életét. Lehet az például egy étel elkészítése, mosogatás, a fű lenyírása, villanykörte kicserélése, bevásárlás, a baba tisztába rakása, a felsorolás végtelen. A szívességekhez figyelmesség, tervezés, idő és igyekezet kell. Fontos különbséget tenni a kérés és követelés között. „A kérések kijelölik a szeretet útját, a követelések gátat vetnek a szeretet szabad áramlásának.”

5. Testi érintés: már gyerekkorban is kimutatható a testi érintés (simogatás, dajkálás, ölelés, puszilgatás) fejlődésre gyakorolt pozitív hatása. A testi érintésnek sok formája van: lehet egy egyszerű érintés, simogatás, kézfogás, ölelés, csók, együttlét, vagy akár csak egy összebújós filmezés.  Akik ezt a szeretetnyelvet beszélik, azoknak egy kedves érintés többet mond száz szónál.

Minden embernek van egy elsődleges szeretetnyelve, ami a leginkább jellemző rá. Emellett lehet több szeretetnyelvünk is. Ha a társunk/családtagunk/barátunk elsődleges szeretetnyelve a mienktől eltérő, előfordulhat, hogy nem érezzük a másik felöl irányuló szeretet. Ez olyan, mintha két idegen nyelvet beszélnénk. Ezért is annyira fontos, hogy felismerjük szeretteink szeretetnyelvét, mert ha nem az ő szeretetnyelvén „beszélünk”, akkor előfordulhat, hogy nem fogja érezni a szeretetünket. Minden embernek van egy szeretettankja, ami legkönnyebben az elsődleges szeretetnyelvén közvetített szeretettel tölthető fel. Ha ez nem így történik, akkor ez a szeretettank kiürül. Mint az autónál, ha a tank üres, az autó nem fog működni. Amire különösképpen kell figyelnünk, hogy elsődleges szeretetnyelvünk negatív használata sebezhet meg a legmélyebben. Bármilyen mintánk is van a múltból, minden percben választhatjuk a szeretetet.

„A szeretet nem törli el a múltat, de mássá teszi a jövőt.”

Fantasztikus könyv Gary Chapmantől, csak ajánlani tudom mindenkinek. Az elmélet mellett számtalan esetet ír le azokról a házasságokról, az okokra kitérve, amit felfedezése mentett meg. A könyv végében teszt is található, aminek kitöltésével megtudhatjuk mi a szeretetnyelvünk/eink. A források után csatolom a weblapcímet, ahol ezt a tesztet az interneten is el lehet érni.

Szeretettel,

Shina

Források:

Gary Chapman – Az 5 szeretetnyelv / Egymásra hangolva

Kép:

https://pixabay.com/

Teszt:

Vélemény, hozzászólás?