2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Légzés és az egészségünk

Légzés és az egészségünk

Légzés nélkül nincs élet, ezzel mindenki tisztában van. Ennek ellenére, azzal lényegesen kevesen, hogy a helyes légzésnek milyen óriási szerepe van egészségünk megőrzésében. A légzéssel még számtalan más funkciót is befolyásolhatunk szerveztünk működésében, erről picit később a légzéstechnikáknál.  A mai rohanó világban elfelejtettünk lélegezni, illetve helyesebben szólva „túllélegzünk”, rövideket, aprókat és sokat lélegzünk, ráadásul felületesen. A helyes légzéstechnika nyugtat, csökkenti a stresszt és a szorongást, javítja a koncentrációt, növeli a teljesítőképességet, csökkenti a vérnyomást és elősegíti a méregtelenítést. Sok betegséget megelőzhetünk vele és még nem is beszélve fiatalító hatásáról.

Lássuk, hogy a kutatások szerint hogyan is kellene „helyesen” lélegezni:

Lélegezzünk az orrunkon át! James Nestor – Lélegzet című könyvében egy tudományos kísérletben bizonyította be, hogy mennyire káros hatással van a szervezetre a tartós szájon át történő légzés.  Próbáljunk meg minden lehetséges esetben orron át lélegezni.

Lélegezzünk ki! Mielőtt újabb levegőt veszünk, próbáljunk minél több levegőt kilélegezni, hogy több helye legyen az újabb friss levegőnek, ezzel meg is nyújtjuk és lassítjuk a légzésünket. Két légzés között érdemes egy kis légzésszünetet tartani.

Lélegezzetek többet, ha úgy adódik: a terápiás légzéseknek gyógyító hatása van. (Lásd: légzéstechnikák)

Időnként tartsátok vissza a lélegzetet. (Lásd: légzéstechnikák)

A tökéletes légzés: 5 és fél másodpercig be és ugyanennyi ideig kilégzés. A lassú, mély és egyenletes légzés a legegészségesebb.

Légzéstechnikák:

1. Váltott orrnyílásos légzés: csökkenti a szívverésszámot, vérnyomást és a stresszt. 2 ujjal segíthetjük a légzéstechnikát. Amíg a bal orrlyukon belélegzünk, addig jobb orrnyílást zárhatjuk egy ujjunkkal, majd jobb orrlyukon kilélegzünk. Ezt követően jobb orrnyíláson belélegzünk, balon ki. Be is kilégzés között egy kis szünetet tarthatunk mind a két nyílást befogva.

2. Koherens légzés: legalapvetőbb légzéstechnika, nyugtatja szívet, tüdőt, keringést. Végezzük annyiszor, amennyiszer csak lehetőségünk van rá. 5 és fél másodpercig lélegezzünk be majd 5 és fél másodpercen keresztül ki.

3. Butejko-légzés: a technika lényege, hogy a szervezetet a metabolikus szükségleteivel összhangban lévő légzésre trenírozzuk. Ez a módszer a kilégzések közötti időelnyújtásra, illetve lélegzet-visszatartásra épül. Asztmás és szorongásos rohamok ellen nagyon hatásos lehet. Módszerei:

A.) Kontrollált pauza: a légzőszervek általános állapotának és a légzés fejlődésének mérésére szolgál. Stopperóra szükségeltetik hozzá (lehet mobiltelefon, vagy másodpercmutatós óra is). Egyenes háttal üljünk. Az orrnyílásokat fogjuk be mutató- és hüvelykujjal, majd a szánkon át fújjuk ki levegőt, mintha természetesen kilélegeznénk. Ekkor indítsuk el stoppert és tartsuk vissza a lélegzetet. Amikor először érzünk sürgető vágyat a levegővételre, jegyezzünk meg az időt, és lassan, kontrolláltan vegyünk levegőt. Ha kapkodva, zilálva vesszük a levegőt, a lélegzet-visszatartás túl hosszú volt. Pár perc után újra lehet próbálni. Csak nyugodt állapotunkban végezzük ezt a technikát, és olyan esetekben, ha a szédülés nem okozhat balesetet.

B.) Mini lélegzet-visszatartások: végezzünk finoman kilégzést, és tartsuk vissza a lélegzetünket a kontrollált pauza idejének feléig. Napi 100-500 alkalommal is ajánlott!

C.) Orrdúdolás: furán hangzik, de az orrdúdolás tágítja a hajszálereket, növeli az oxigéntelítettséget és a nitrogén-oxid felszabadulását az orrjáratokban. Lélegezzünk normálisan az orrunkon át és dúdolgassunk bármilyen dalt, vagy hangot. Legalább napi 5 percig ajánlott, környezetünk örömére! 🙂

4. Tummo (Wim Hof-módszer): fontos, hogy ezt a légzéstechnikát addig, ameddig el nem sajátítjátok, olyan (test)helyzetben végezzétek, hogy az esetleges eszméletvesztés ne okozzon sérülést. Emellett rendkívül ajánlatos elsajátítása, szabályozza a hormon-és idegrendszert, erősíti az immunrendszert. Alapja a kontrollált túllégzés. Ez a technika belső hőt termel, számos videót találhatunk jeges vizes merülésekről és hóban meditáló jógikról, akik ezt a légzéstechnikát alkalmazzák. Módszer:

Feküdjünk hanyatt, lazítsuk el vállainkat, mellkasunkat, lábainkat.

Vegyünk 30 nagyon mély, gyors lélegzetet a hasunk mélyére, majd engedjük ki, ha lehetséges az orrunkon át. A belégzés és kilégzés érződjön egy hullámnak. Belégzésnél először a hasunkat töltsük meg levegővel, majd haladjunk felfele a tüdőnkön át. A kilégzés kövesse ugyanezt a mozgást, először a hasunkat ürítsük ki, majd felfele haladva a tüdőt is. A kilégzés is lehetőleg orron keresztül történjen. (Ha el van dugulva az orr, csücsörített szájon keresztül végezzük.)

A harminc lélegzet végén lélegezzünk ki, de a levegő egynegyedét tartsuk benn a tüdőben. Tartsuk vissza ezt a lélegzetet a lehető legtovább.

Miután elértük a lélegzet-visszatartás abszolút határát, vegyünk egy nagy levegőt, amit újabb 15 másodpercig bent kell tartani. Majd lélegezzetek ki. A teljes technikát 3-szor ajánlatos ismételni. Várandós nők és szívbeteg kérjék ki orvosuk tanácsát.

+ 1 gyors technika: 4 másodperces légzés (Doboz technika): lényege, hogy 4 másodpercig belélegzünk, majd 4 másodpercig bent tartjuk, 4 másodperc legyen a kilégzés, majd 4 másodperc múlva veszünk újabb levegőt. A haditengerészetnél is alkalmazott technika, csökkenti a stresszt, lassítja a pulzust, nyugtat, segít fókuszálni és a pánikrohamokat is megelőzheti.

Érdemes naponta legalább egy technikát alkalmazni egészségünk érdekében, legfőként mostani időkben, mikor gyakran kényszerülünk maszkok használatára, ami gátolja szerveztünk friss levegőhöz jutását.

Szeretettel,

Shina

Források:

James Nestor – Lélegzet

Képek:

https://pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?