2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arany Buddha gipszből

Arany Buddha gipszből

Hozzávalók:

  • Modellgipsz
  • Víz
  • Kiöntő forma
  • Akrilfesték

Elkészítés:

Bevallom, elég jó a kézügyességem, de ezzel még én is megküzdöttem… 😏

Kezdjük az elején: körülbelül 1,5 dl hideg vizet töltsünk egy műanyag tálba. Majd a gipszet szórjuk bele fokozatosan, akár szitálhatjuk is, addig, amíg látjuk, hogy egyre lassabban „issza” be a víz a gipszet. Mikor már nem vesz fel több gipszet a víz, óvatosan keverjük össze egy kanállal, hogy ne kerüljön bele légbuborék. A formába elkezdem kanalazni a gipszet, ha megtelt, addig tartom a kezemben, még nem kezd el kötni, hogy ne follyon ki belőle. Íme a forma, kicsit már elnyűtt:

dav

Én 1 órát szoktam várni, hogy megkössön a gipsz. Óvatosan fejtem ki, először meglazítom széleket, majd utána gyakorlok nyomást középen. Majd jön a másik oldal kiöntése. Ugyanúgy kanalazok bele gipszet, de nem teljesen teli. Utána jön a nehezebb része: mielőtt elkezd kötni a gipsz, ráfordítom a másik oldalát, a lehető legpontosabban, hogy ne csússzon el a forma. (Én addig szorítottam egymáshoz, még nem kezdett el kötni a gipsz, mert könnyen elválik egymástól az elején) Elég nehéz volt pontosan illeszteni, nekem mindig utána kellett faragni rajta, hogy passzoljon a két rész egymáshoz. Még egy tanács: az oldalak összeillesztésénél ne várd meg, még az egyik oldal napok alatt csontra kiszárad, mert ha így rakod rá a formába kikanalazott gipszre, pillanatok alatt elvonja a vizet tőle, így születhetnek félarcú vicces buddhák…

Festés előtt a teljes formát viszont hagyom pár napig kiszáradni. Konvektoron, kályhán meg lehet gyorsítani a folyamatot. Ha fehérre kiszáradt, arany akrillal 2 rétegben lefestem.

Vélemény, hozzászólás?