2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Takarítás a mérgekkel

Takarítás a mérgekkel

Manapság teljesen ködbe vésznek azok a módszerek, amikkel nagyanyáink takarítottak. Holott akkor is tiszták voltak a lakások és a gyerekek makk egészségesek voltak. Igen, egészségesebbek, mint manapság, kevesebb betegséggel, allergiával és nyavalyával.

Napjaink tisztítószerei tele vannak mérgekkel: amellett, hogy irritálják a bőrt, szemünket, torkunkat és orrunkat, bizonyíthatóan máj és vesekárosodást is okozhat rendszeres használatuk. Bizonyos tisztítószerek használata közben gőzök szabadulnak fel, amik a tüdőt is károsítják. Részletes leírást kapunk ezekről az anyagokról és hatásairól az alábbi linken:  https://tudatosvasarlo.hu/sites/tudatosvasarlo.hu/files/hetkoznapimergek.pdf

Amellett, hogy magunkat és a környezetünkben élőket szennyezzük ezekkel az anyagokkal, ne felejtsük el, hogy környezetünkre is óriási terhet rovunk, aminek legtöbbször visszafordíthatatlan következményei vannak.

A teljesség igénye nélkül íme pár természetes anyag, amivel kiválthatjuk a mérgeket a háztartásunkban (természetesen vannak ökobarát tisztítószerek is, de sokunk pénztárcája ezt nem engedheti meg, így most csak az olcsó és természetes anyagokra térek ki)

  • Az ablaktisztítók helyett használjunk ecetes vizet. Csillogni fognak az ablakok, és ha dobtak be pár régi típusú újságpapírt a postaládánkba, aminek felülete nem fényes, azzal fokozhatjuk a hatást
  • Vízkőoldásra szintén tökéletes az ecet, vagy a citromsav. Ha a kádat először átsúrolod szódabikarbónával és utána ecetes szivaccsal átmész rajta, úgy fog fényleni, mint Salamon becses testrésze… Ha makacsabb a vízkő, permetezd be előtte ecettel, majd hagyd állni
  • A szódabikarbóna valóságos Jolly Joker: jó súrolásra, tisztításra, ecettel együtt dugulásra (vigyázzunk a felszabaduló gázokra), szagtalanításra és még megannyi felhasználása ismert. Nálam mindig van itthon egy rahedlivel, nem csak a háztartásban, hanem a kertben is használom. A lenti linken a szódabikarbóna 47 féle felhasználását olvashatjuk. Érdemes elolvasni, sok praktikus ötlet van benne.
  • A mosószer kiváltásában én is csak most kezdek el kísérletezni, sajnos az öko mosószerek általában nem pénztárcabarátok. Sokat olvastam már a mosószóda és a mosódió használatáról, állítólag felveszik a versenyt a legjobb mosószerekkel. Az öblítőket kerüljük, legtöbb bőrirritáló hatású, inkább rakjunk a mosógép dobjába egy kis ecetet vagy szódabikarbónát
  • Ha mindenképp fertőtleníteni akarunk, akkor lehet használni alkoholt is, de az ecetnek is van fertőtlenítő hatása. Nyugi, itt nem a pálinkára vagy vodkára gondolok, hanem gyógyszertárban vagy festékboltokban kapható tiszta alkoholra, vagy denaturált szeszre, ami fogyasztásra alkalmatlan…. Nem mondom, hogy nálam nincs itthon fertőtlenítőszer, alkalmanként én is azzal takarítok, de általában 1-2 évig elég. Itt is a kulcsszó a mérték.
  • A bútorokat sokszor elég portörlővel áttörölni, de ha mindenképp akarunk használni hozzá valamilyen anyagot, tökéletes a méhviasz. Illetve olvastam egy ötletet, amit én is ki fogok próbálni, a fekete szappanos spray, aminek zsíroldó hatása is van (2 evőkanál fekete szappan koncentrátum 5 dl langyos vízhez). Az ötletet a pauza.hu oldalán találtam, link alul.

Megannyi előnye van ezeknek a természetes tisztítószereknek: nem mérgezzük vele magunkat és környezetünket, tudjuk mit használunk, olcsóbbak, kevesebb a műanyag csomagolóanyag és a környezetterhelésük sokkal kisebb a vegyszeres tisztítószerekéhez képest.

Ha másért nem is, legalább a saját egészségünk érdekében cseréljük le a mérgező anyagokat a háztartásunkban.

Szeretettel,

Shina

Forrás:

https://pauza.hu/tisztitoszerek-hazilag

Fotók:

https://pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?