2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Zöldotthon – avagy a jövő háztartása

Zöldotthon – avagy a jövő háztartása

Töprengtél már azon, hogy a Föld nap mint nap mit nyújt Neked? Levegőt, élelmet, csodás vizuális és auditív élményeket, illatokat, összefoglalva egy izgalmas élet lehetőségét adja nekünk embereknek. És Te mit adsz vissza neki?

Magyarországon átlagosan egy személy 1 kg szemetet termel naponta. Ez egy évre lebontva körülbelül 365 kg szemét, ehhez jön még a kommunális hulladék (közterületek, munkahelyek), ami további 150-170 kg/fő/év. Ebből csupán 52 kg/fő/év, ami szelektíven kerül hasznosításra, 42 kg a fővárosi hulladékégetőkbe kerül további energiahasznosításra. A hulladék 80%-a azonban így is szemétlerakókban végzi, amik egyre csak nőnek, nap mint nap.  Minden egyes vásárlásunkkal nem csak a terméket, hanem annak csomagolását is választjuk. Mégis van pár apróság, amivel csökkenthetjük a szemetünket:

 • Azt vásároljuk csak meg, amire valóban szükségünk van – ez nem csak az ételre értendő…
 • Csökkentsük az előre csomagolt élelmiszerek vásárlását. Vásároljunk frisset, lehetőleg helyi termelőtől, vállalkozótól, vagy termeljünk a kertünkben, ha lehetőségünk van rá.
 • Gyűjts szelektíven → ezzel hozzájárulsz, hogy szemeted újrahasznosításra kerüljön
 • Részesítsük előnyben az utántöltős és környezetbarát termékeket
 • A háztartási hulladék 1/3-a komposztálható (pl.: gyümölcs, zöldség, kávézacc, elhervadt virág. Főtt ételt sosem komposztálunk!), így máris kevesebb a szemetünk
 • Ha szerencsés vagy, akkor van a közeledben ártézi vagy forrásvíz. Én évek óta 5 literes tárolókban hordom a vizet. Ezzel a megoldással nemcsak rengeteg műanyag flakont spórolsz meg, de a műanyag flakonokból kioldódó káros anyagoktól is megvéded a szervezeted. Kirándulásra lehet BPA mentes kulacsba tölteni vizet, vagy készíteni szörpöt/teát/limonádét
 • Nejlonszatyrok helyett érdemes beruházni textiltáskákra, amik sokkal időtállóbbak és nem szennyezik annyira környezetet. Ha mégis zacskót kell vegyünk, azt újra lehet hasznosítani szemeteszsákként.
 • Zöldségnek és gyümölcsnek szintén lehet kapni már kis textilzsákokat, így csökkenthetjük a töménytelen mennyiségű kis zacskó használatot
 • A háztartási hulladék egy része újrahasznosítható, itt a kreatív mappában lesznek fenn ötletek (pl.: konzerv és krémesdobozok, befőttesüvegek, műanyag flakonok, elhasznált ruhák)
 • Ha valami elromlott, mielőtt kidobnánk, próbáljuk meg megjavíttatni. Valószínűleg a következőleg vásárolt termékünk, addig sem fogja bírni, mint az előző (a tinédzserkorú háztartási gépek történetéről manapság vajmi keveset hallani). Ha pedig elkerülhetetlen a kidobásuk, akkor azt az elektromos hulladékot átvevő helyre vigyük
 • Kezeljük megfelelően a veszélyes hulladékokat (gyógyszerek, elem → cseréljük tölthető változatra, és a sütőolaj…! Szinte minden háztartásban keletkezik és WC-be öntve 1 liter olaj óriási mennyiségű vizet tehet fogyasztásra alkalmatlanná. A fáradt olaj leadható hulladékudvarokban, MOL benzinkutakon)
 • És végezetül, de nem utolsó sorban, ne felejtkezzünk meg a takarítás során használt vegyszerekről, amire egy külön cikkben fogok kitérni.

Tegyünk egy tisztább környezetért és a Földünkért, hogy ne a szemétdombokat kelljen bámulnunk egy nem is olyan távoli jövőben, és a virágillatok lengjenek körül, ne a bűz.

Szeretettel,

Shina

Források:

http://okopack.hu/hu/sporolasi-tippek

http://hulladekboltermek.hu/cikk/0917/520555/20090422_sporolasiti_1.htm

Fotók:

https://pixabay.com

https://www.pexels.com

Vélemény, hozzászólás?