2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Öko lábnyom, vagy öko talpacska?

Öko lábnyom, vagy öko talpacska?

Napjainkban hozzászoktunk, hogy minden rendelkezésünkre áll, korlátlan mennyiségben. A csapból mindig folyik a víz, ha a villanykapcsolót felkapcsoljuk, szinte mindig van áram. A fűtéshez és főzéshez szükséges gáz biztosítva van éjjel-nappal. A hiányát csak akkor érzékeljük, ha csőtörés/áramszünet/esetleg gázkimaradás történik. Ilyenkor jövünk rá, mennyire függünk ezektől a közszolgáltatóktól, teljesen meg vagyunk „lőve” 1-2 napos áramszünet esetén.

Badarság lenne az gondolni, hogy ezek az erőforrások korlátlanok, vészesen fogyasztjuk bolygónk erőforrásait. 2019-ben már július 29-re elfogyasztottuk a Föld 1 évre elegendő erőforrásait. (Csupán az európai emberek fogyasztását tekintve ez a dátum május 10-re esik!) Ez azt jelenti, hogy azt az erőforrást, amit bolygónk képes 1 év alatt újratermelni, bő 7 hónap alatt elfogyasztjuk. Ez a dátum 1970-ben még csak december 23-ra esett. Hazánk az európai átlag középmezőnyében foglal helyet, nálunk ez a dátum június 14.

Az ipari fogyasztás mellett a háztartások teszik ki a fogyasztás nagy részét. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ugyan, én csak egy apró csepp vagyok a tengerben, mit számít az én fogyasztási szokásom… És mi van akkor, ha minden csepp a tengerben elkezd erről gondolkodni???
Nem is gondolnánk, hogy pár apró figyelmességgel mekkora mennyiségű energiát és nem utolsó sorba pénzt tudunk megspórolni… Vegyük sorba a lehetőségeket:

Háztartási eszközök: az egyik legnagyobb energiafogyasztó a hűtő. Fontos a hőmérséklet megfelelő beállítása, valamint, hogy ne nyitogassuk feleslegesen. A hűtőszekrény legoptimálisabban +7 Celsius fokon működik, még a fagyasztó -18 Celsius fokon. Meleg étel, vagy hűtést nem igénylő élelmiszer (pl.: bontatlan konzerv) ne kerüljön a hűtőbe!
Az elektronikus eszközök készenléti állapotban is fogyasztanak áramot (TV, számítógép, telefontöltő, CD-lejátszó, stb…), így ha tehetjük, húzzuk ki. Ha lusták vagyunk vannak már kapcsolós elosztók, ahol lefekvéskor egyszerűen csak egy gombbal lekapcsoljuk az áramot.

Fűtés: az ideálisan beállított hőmérséklet nemcsak a pénztárcánk, de az egészségünk szempontjából is fontos. Az optimális hőmérséklet 20-21 fok körül van, kivétel persze, ha pici gyerek van a családban, ezesetben 1-2 fokkal melegebb a megfelelő hőmérséklet. Az alváshoz az egészséges hőmérséklet 18 fok körül lenne! Télen, ha napokig távol vagyunk, vegyük vissza a fűtést 15 fokra. A megfelelő szigetelés akár 30%-kal csökkentheti a fűtés költségeit!

Sütés-főzés: csak akkor kapcsoljuk be a tűzhelyet, ha már valóban főzünk. Ha főzés közben lefedjük az edényt, sokkal kevesebb energiára lesz szükségünk. Ügyeljünk arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edényen, illetve a főzőlapnak megfelelő nagyságú edényt válasszunk. Feleslegesen ne nyitogassuk a sütő ajtaját, rahedli energia távozik olyankor. Használjuk ki, hogy a főzőlap és a sütő még lekapcsolás után 5-10 percig forró/meleg.

Világítás: mellőzük a gyakori kapcsolgatást és használjunk hosszú élettartamú kompakt fénycsövet. A hagyományoshoz képest körülbelül negyedannyi áramot fogyasztanak és 10-szer tovább bírják. Használjuk ki a természetes fény lehetőségeit!

Víz: Ügyeljünk a csöpögő csapokra: egy percenként 10-20 cseppet áteresztő vízcsap 1 hét alatt 1 kádnyi mennyiségű víznek felel meg. Fogmosás közben zárd el a csapot: egy átlagos fogmosás közben 15 liternél több víz folyhat el. Ez napi két fogmosással számolva évente 10950 liter! Mosogatáshoz ne használjunk folyóvizet, csak öblítéshez. A zuhanyra szerelt víztakarékos rózsa képes a vízfogyasztást 50%-kal csökkenteni. Hétköznapokon tusoljunk inkább fürdés helyett. A kádban fürdéshez alkalmanként 160 liter víz szükségeltetik, még egy energiatakarékos zuhanyzáshoz csak 60 liter. WC öblítésnél kis dolgokhoz elegendő negyedannyi víz, mint amennyi a tartályban van (1 öblítés 6-10 liter). Erre vannak energiatakarékos tartályok, vagy sok esetben, ha csak kicsit nyomod le, visszaugrik és sokkal kevesebb vizet enged ki. Amihez nem létfontosságú, ahhoz ne használjunk meleg/forró vizet. A mosogatáshoz, kézmosáshoz, fogmosáshoz, nem feltétlenül szükséges minden esetben meleg víz.

Ezek az apró figyelmességek elegendőek lennének egy óriási változáshoz. Cseppekből áll a tenger… Ne (csak) magadért tedd, hanem a gyerekeidért, hogy a jövő nemzedékének is legyen lehetősége megélni a bolygónk csodáit, és a ne a tiszta vízért és földért kelljen küzdeniük!

Szeretettel,
Shina

https://ng.hu/fold/2019/07/29/elfogytak-a-fold-2019-es-eroforrasai/
Nemzeti Közművek energiatakarossági tippjei

Fotók:

https://pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?