Húsba vágó kérdés…
Kérdem én, ha emberek nagy része konszenzus alapján, helyesnek ítélt egyszer valamit, ki tudja mikor, az vajon helyes-e? Birkaszellem uralkodik most a Földön, rengeteg ember él a tömeges fogyasztói társadalom hipnózisa alatt. Ha más utat választasz a megszokottól, akkor elítélnek, kinevetnek, magyarázatot követelnek. A kitaposott út mindig könnyebb, nem kilógni a sorból pedig kifejezetten kényelmes. Nap mint nap sulykolják belénk vágyainkat, álmainkat, céljainkat, hogy kellene élnünk, mi a helyes, mi a jó. Helyes, de kinek vajon?
Gyerekkorom óta hideget-meleget kaptam azért, hogy nem bírom megenni a húst, képtelen vagyok rá. Beteg leszel, gyenge leszel, ilyen-olyan „nyavalyád” lesz… Ez már 22 éve… Amit látok az az, hogy az emberiségnek van nyavalyája. Elfogadom a másik döntését, még ha azt hallom is vissza, hogy majd megváltozol, majd megnevelődsz… Mihez? Ehhez a társadalomhoz? Köszönöm szépen, de nem! Bár néha érthetetlenül állok, és azt hiszem, én vagyok az ufó…. Te megennéd azt a rántott húst, ha neked kellene elvágnod a malac torkát? Megennéd azt a csirkét, amit te ölsz meg, kopasztasz meg? El tudnád vágni egy bárány, marha torkát?
Nem vagyok a húsevés ellen, tiszteletben tartom mindenki döntését, mit eszik meg, de nagyon kevesen tudják, hogy kerül el a boltokig a húsárú nagy része. Ha valakit érdekel, a youtubon nagyon sok dokumentumfilm van erről a témáról. Röviden összefoglalva, ezek a filmek bemutatják az állatok nagyüzemi, könyörtelen, mondhatni embertelen (vagy állattalan?) tartását, szállítását és leölését. Az ilyen tartásban lévő állatok csak rengeteg antibiotikum segítségével maradnak életben, ebből adódóan a fogyasztó szervezetébe is bekerül.
Mindezek ellenére vannak megoldások, amivel nem az állatok szenvedését támogatod:
- Egyél inkább kevesebb húst, de az legyen jó minőségű
- Ha teheted vegyél biot-t, minél közelebbről származót, legjobb, ha háztáji gazdaságból, ismerőstől vásárolsz, ahol tudod, hogy tartották az állatokat.
- Kerüld a feldolgozott hústermékeket és vigyázz, hogy ne romoljon meg, ne kelljen kidobni
A MÉRTÉKKEL történő, tudatos húsfogyasztás a megoldás, ezt mint 22 éve nem húsfogyasztó írom. A mértéktelen túlfogyasztás környezeti hatásai a klímaváltozás, az ívóvízkészletek drasztikus csökkenése (1 kg sertéshús előállításához 6000 liter, 1 kg marhahúséhoz 15000 liter ivóvíz szükségeltetik!). Ezeket az elképesztően magas számokat én sem értettem, de az állatok vízfogyasztása és ellátása ennek minimális részét teszi csak ki. Nagy része a takarmányhoz szükséges növény termesztéséhez kell.
Összehasonlításképpen 1 kg sertéshús előállítása annyit tesz, mint az autópályán 50 km autózás során kibocsátott szén-dioxid mennyiség, míg egy zöldségé 4 km autózás során kibocsátott mennyiségnek felel meg. Ennélfogva már 1 húsmentes nap nemcsak a testnek, de a környezetnek is egy kis fellélegzés…
Érdekességként 1 focipályányi Föld 1-4 húsevő embert lakat jól, még ugyanez a terület 15 növényi étrendű embert lakat jól.
Poláris világban élünk, nehéz meghatározni mi a jó és a rossz, ez mindig nézőpont kérdése. Tartsuk tiszteletben a másik döntését, nem tudhatod miért eszik/vagy nem eszik valaki húst. Ez lehet etikai/egészségügyi okból, vagy szimplán hitbéli meggyőződésből. Lássuk a színfalak mögötti működést, és döntéseinket mindig tudatosan hozzuk meg.
Szeretettel,
Shina
Forrás:
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/husfogyasztas-kornyezeti-hatasai
Fotók:
https://pixabay.com
https://www.pexels.com