2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Tudatos divat, egyediség

Tudatos divat, egyediség

Sejtetted volna, hogy a divatipar az egyik legnagyobb környezetszennyező iparág a világon? Az adatok meghökkentőek és elgondolkodtatóak, legtöbbünknek halványlila gőze sincs a számokról. A szuper hír, hogy egy kis tudatossággal rengeteget tehetünk egy egészségesebb Föld és valódi értékekkel bíró emberiség megteremtéséért. Most lássuk először a nem túl kecsegtető adatokat:

ENSZ források szerint globális szinten a divatipar a felelős a szennyvíz 20%-ért, valamint a hulladék 10%-ért. Továbbá a szén-dioxid kibocsátása magasabb, mint a repülésé és hajózásé együttvéve!

Gondoltad volna, hogy egy egyszerű farmer-póló együttes elkészítése egy személy 13 év! alatt elfogyasztott vízmennyiségét igényli? Hihetetlen adatok annak tekintetében, hogy Földünk készletei végesek… Jelenlegi túlfogyasztásra épülő gazdaságunk hosszútávon tarthatatlan és már jelen életünkben is óriási problémákat okoz globális szinten. A témához tartozik továbbá a csomagolás és a szállítmányozás kérdése is, ami szintén nagyban hozzájárul a lég- és környezetszennyezéshez.

Esze veszett vásárlási lázunk miatt a ruházati cikkek termelése 2000 és 2015 között kis híján a kétszeresére nőtt. Persze a 100 milliárd tonna ruha készítése nagyrészt olyan országokban történik, ahol fittyet hánynak a környezetvédelemre, az embereket, sokszor gyermekeket éhbérért dolgoztatják. Mindezt azért, mert mindig több és újabb kell nekünk, mert ez a szánkba rágott érték.

Mindez miért?

Mert ész nélkül követjük az éppen aktuális legfrissebb divatot, eközben nem vesszük észre, hogy pont ezzel adjuk fel egy bizonyos szinten az egyéniségünket. Az olcsóbb árkategóriájú (mellette persze silány minőségű) ruhadarabok miatt manapság rengetegen megtehetik, hogy lelki bajukat, önbizalomhiányukat egy-egy ruhadarabbal gazdagodva orvosolják. Ismerős, igaz? Jóllehet ez rövid távon valóban okoz egy kis boldogságérzetet, de ez nem megoldás. Olyan, mint betegségre a gyógyszer, ami a tünetet noha megszünteti, de a kiváltó okot nem. A stílus nem abból fakad, hogy mennyi és milyen márkájú ruhája van az embernek. Stílus vagy van, vagy nincs, ezt még a fast fashion sem orvosolja…

Egy kis időutazás: Az 1950-60-as évekig Magyarország kendernagyhatalom volt. Az ipari kender termesztése (Nyugalom, ez nem az a kender, amit el lehet szívni, ennek THC tartalma elenyésző) több ezer hektáron folyt, szövőüzemekkel és gyárakkal. A gyapottal (pamut alapanyaga) szembeni óriási előnye, hogy termesztéséhez nem kell hatalmas mennyiségű víz és növényvédő szer. Továbbá a belőle készült textília az egyik legtartósabb anyag (régen a vitorla alapanyagául is szolgált), antibakteriális hatása mellett pedig ellenáll az UV sugárzásnak is. Természetes viselet, nyáron hűsen, télen melegen tartja az embert. A szövet mellett számtalan felhasználása ismert: magjából olaj készül, valamint alapanyagául szolgál sok természetes gyógyszer –és kozmetikaipari terméknek. A teljesség igénye nélkül felhasználható építőipari alapanyagként, műanyag helyettesítésére!, takarmányként, papírként, valóságos Jolly Joker. Remélem egyszer a lobbit, tudatlanságot és kapzsiágot legyőzi az ésszerűsség, tudatosság és a Föld szempontjának figyelemben tartása.

Ha a környezetvédelemről van szó, mindenki nagy hévvel védekezik, hogy ő aztán védi a környezetet, miközben bele sem gondol a mindennapi életvitelébe. Tömérdek lehetőség van, hogy kis odafigyeléssel, lélekfejlesztő kreatív önkifejezéssel rengeteget tegyünk Földünk és a SAJÁT egészségünk érdekében. A teljesség igénye nélkül:

  • Meguntad? → Add el vagy cserélj (erre kitűnő platform a gardrobcsere.hu) / Továbbá rengeteg DIY ötletet találsz a régi ruhák feldobására a neten.
  • Elszakadt? → Varrd meg / varrj rá mintát / alakítsd át!
  • Kifakult? → Fesd újra (körülbelül 200-300 Ft között már lehet kapni ruhafestéket)!
  • Ha lehetőséged van, magyar minőségi termékeket vásárolj! Ezzel nemcsak a hazai termelőket támogatod, hanem a szállítás okozta környezetszennyezést is kivéded.
  • Varrasd meg! Ezzel tényleg egyedi ruháid lehetnek, munkát adsz és a ruhaipar által használt vegyszereket is kikerülöd.
  • És nem utolsó sorban sokszor a turkálóban lehet rábukkanni a legkülönlegesebb ÚJ ruhákra…

Mielőtt a kukában végeznék a ruhák, le lehet adni különböző szervezeteknek, amely által olyan emberekhez jutnak el ruháid, akik valóban rászorulnak. Ezzel örömet szerzel másoknak és megtapasztalhatod azt a jól eső érzést, hogy úgy segítettél másokon, hogy nem vártál viszonzást. Ez az igazi szívből jövő jótett, ami tudja, hogy nem kap viszonzást.

Merj stílusos és egyedi lenni, merd kifejezni magad és kreativitásod, merj kilépni a divat nyomása alól, mert a tudatos vásárlás és fenntartható gazdasághoz való hozzájárulás az intelligencia (legyen az érzelmi vagy értelmi) egyik megnyilvánulása. Ne kövesd, hanem teremtsd a divatot!!!

Szeretettel,

                     Shina

Források:

https://hu.euronews.com/2019/12/11/a-divatipar-az-egyik-legnagyobb-kornyezetszennyezo-a-vilagon

https://hvg.hu/kkv/20181123_Egy_Nagykatara_szakadt_nemet_aki_ujra_kendernagyhatalomma_tenne_Magyarorszagot

Fotók:

https://www.pexels.com

https://foter.com

Vélemény, hozzászólás?