2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Az EGÉSZség, SZÉPség

Az EGÉSZség, SZÉPség

A szépség belülről fakad, tartja a mondás. Ezzel vitatkozni nem lehet, a kisugárzás valóban nem vakolat kérdése. Bár azért az sem mindegy, hogy mit kenünk a bőrünkre!

Egy átlagos nő naponta akár 168 (ez kb. 12 terméknek felel meg), még egy férfi 85 kozmetikai összetevőt is magára kenhet. Ezek közül bizonyítottan sok az egészség- és bőrkárosító, rákkeltő vagy allergiát kiváltó anyag. A kozmetikai cikkekben használt vegyi anyagokról semmit nem tudunk, de a kutatások alapján azt biztosan tudjuk, miszerint a véráramba is bekerülnek az általunk használt kozmetikumok apró molekulái. Aki bővebben szeretne erről olvasni, az a cikk végén a második forrásra kattintva megteheti. Itt részletesen kitér nemcsak a kozmetikumokra, hanem a tisztítószerekre, élelmiszerekre és egyátlagos háztartásban megtalálható anyagok összetevőire, ennek egészségkárosító hatásaira.

Szerencsénkre az EU egyre szigorúbb szabályokat hoz a kozmetikumokban használt vegyszereket illetően. A felhasználói lobbinak köszönhetően egyre több az állatkísérletmentes, a méltányos kereskedelem elvét figyelembe vevő cég. Ha mégis ki szeretnénk kerülni a kétes összetevőjű termékeket, csökkenteni szeretnénk a szervezetünkbe kerülő mérgek mennyiségét, íme pár tipp:

  • Nem győzöm hangsúlyozni, hogy csak azt vegyük meg, amire szükségünk van. Inkább vásároljunk kevesebbet, de az minőségi termék legyen
  • Nagyon sokan készítenek már házilag, természetes anyagokból kozmetikumokat. Keressük fel őket, de ha nem ismerünk ilyen személyt, akkor se essünk kétségbe, a neten is számtalan lehetőség van a természetes termékek megvásárlására
  • Ha van hozzá affinitásunk, mi magunk is elkészíthetjük kozmetikumainkat. A lukreciakencei.hu oldalon számtalan receptet találunk szépségápolási termékekhez, kozmetikumokhoz
  • Használjunk minél több illatanyag, színezék- és tartószítószermentes terméket
  • Ha nincs lehetőségünk natur kozmetikumot vásárolni, akkor legalább olvassuk el az összetevőit. A teljesség igénye nélkül próbáljuk kerülni azokat a termékeket, amelyek formaldehidet, ftalátokat, nanorészecskéket, parabéneket, polietilén-glikolt (PEG) és triklozánt tartalmaznak. Erről bővebben az első forrásban olvashattok.

Az idő előrehaladtával kivétel nélkül mindenkin meglátszik a kor, de egy kis életmódbeli tudatossággal és az általunk használt kozmetikumok megválasztásával rengeteget tehetünk egészségünk és szépségünk érdekében.

Szeretettel,

Shina

Források:

https://tudatosvasarlo.hu/cikk/meregkeverok-karos-osszetevok-kozmetikumokban

https://tudatosvasarlo.hu/sites/tudatosvasarlo.hu/files/hetkoznapimergek.pdf

Fotók:

https://www.pexels.com

http://pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?