2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Vegán rakott kelkáposzta

Vegán rakott kelkáposzta

Ha már ennyi káposzta recept született az utóbbi időben, a rakott kelkáposzta sem maradhat ki 🙂

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej kelkáposzta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 paradicsom
  • 300 g lencse
  • 1,5 bögre rizs
  • Majoránna
  • Füstölt pirospaprika
  • Őrölt feketebors
  • Őrölt kömény
  • 2 doboz vegán tejföl

Elkészítés:

A lencsét előző este beáztatom. Pörköltalapot készítek: 2 fej hagymát megpucolom, apróra vágom, ahogy a paradicsomokat is, 3 gerezd fokhagymát lereszelek és egy nagy kanál kókuszzsíron dinsztelem. Hozzáadom a fűszeret, nem sajnálom tőle, a pirospaprikából 1 evőkanálnyit, a majoránnából és őrölt köményből 1 kiskanálnyit, sóból borsból ízlés szerint teszek hozzá. Felöntöm annyi vízzel, hogy a lencsét ellepje, és puhára főzőm. Amint kicsit kihűlt egy minimálisat turmixolok rajta (nem kell homogén massza, csak hogy ne legyenek benne nagy lencsedarabok).

A rizst megmosom, sós vízben kifőzöm.

A kelkáposzta leveleket egyesével leszedem, ahol vastag a szár levékonyítom, vagy kivágom. Sós vízben megfőzőm, nem kell teljesen megfőzni, mert akkor szét fog esni könnyen a rétegezésnél. A 2 doboz vegafölt kikeverem egy kevés vízzel, hogy könnyebb legyen kenni, sóval, őrölt feketeborssal.

Egy tepsiben vagy jénaiban elkezdem a rétegezést. Alulra 1 réteg kelkáposzta (a teljes mennyiség fele), amit kicsit megkentem a kikevert tejföllel (nagyobb részét a tetejére hagyjuk), majd rétegzem a rizst, rá a lencsepörköltet, majd megint a kelkáposztát és a tetején elkenem a maradék tejfölt. Ezután sütőbe rakom és 180 fokon 40-50 percet sütöm, alul-felül sütésen.

Vélemény, hozzászólás?