Vegán tejfölös puha kovászlap fekete szezámmaggal
Hozzávalók:
- 1 befőttesüveg kovász
- 1 kanál vegán tejföl
- 1 kanál sörélesztőpehely
- Fekete szezámmag
- Só
Elkészítés:
A kovászt addig etetem, még egy befőttesüvegnyire fel nem duzzad. Egy kanál kovászt 2 napig etetek, napi 3 púpos evőkanál liszttel, ugyanannyi vízzel. Sütés előtt felöntöm kis vízzel (kb. fél dl), hozzáadok egy kanál tejfölt, 1 kanál sörélesztőpelyhet, jól összekeverem és ízlés szerint sózom. Én szilikon tortaformában sütöttem ki, de bármilyen kisebb tepsi megfelel a célnak, ez esetben érdemes szilikonos sütőpapírt használni. Tetejét megszórom fekete szezámmaggal, 180 fokon fél órát sütöm. Egyszerű, isteni, magában vagy feltéttel, illetve krémekkel is fogyasztható. Kovászt nagyon egyszerűen lisztből és vízből lehet készíteni, neten sok tanács található, de legbiztosabb ha kérünk kezdéshez valakitől kovászt, aki napi szinten használja.