Vegán vadas zsemlegombóccal, búzahússal

Hozzávalók:
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 5 sárgarépa
- 5 fehérrépa
- 3 darab babérlevél
- Só
- Bors
- Fél citrom leve
- 1 ek. mustár
- 2 ek. cukor
- 1 kis vegán tejföl
- A zsemlegombóchoz (kb. 12 darab): 6 zsemle, kb. 5 ek. liszt, só, bors, chia mag, víz.
- A búzahúshoz: lásd linkelt recept.
Ekészítés:
A két púpozott evőkanál cukrot karamellizálom, mikor már szép aranybarna, hozzáadom a felaprított vöröshagymát, majd pirítom egy kis ideig. Felöntöm kb. 1,5 liter vízzel. Hozzáadom a megpucolt, felkarikázott sárga és fehérrépát. Sózóm, borsozom, hozzáadom a 3 babér levelet és puhára főzöm. Ha megfőttek a répák, kiveszem a babérleveleket és botmixerrel (vagy kissé lehűtve turmixgéppel) összeturmixolom. Hozzáadom a kis vegán tejfölt, egy citrom reszelt héját, majd a fél citrom levét, valamint 1 ek. mustárt és összeforralom még egyszer.
A zsemlegonbóchoz a zsemléket kockákra vágom, fokhagymás növényi olajon megpirítom. Ha kihűlt, hozzáadom a lisztet, sót, borsot, meleg vízbe beáztatott chia magot (tojás helyett ez tartja össze), és annyi vizet adok hozzá, hogy formázható gombócokat tudjak belóle csinálni. Sós lobogó vízben kifőzőm. A búzahús recepje az alábbi linken (https://shina.hu/szejtan/). Nekem első alkalommal „cafatos” lett, túl sok vizet raktam hozzá. Figyeljetek rá, hogy inkább először kevesebb vizet adjatok hozzá és gyorsan dolgozzatok vele.