Csíráztatás, mikrozöldek termesztése otthon
Miért is csíráztassunk? A csírák a kifejlett növényhez képest sokkal több vitamint, enzimet és áványi anyagot tartalmaznak. Ilyenkor tél vége fele a szervezetünknek is nagyobb szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, a télen vásárolt zöldségek és gyümölcsök nem tudhatjuk mivel lettek kezelve és a vitamin és ásványi anyag tartalmuk sem közelíti meg a frissen szedett növényekét. A csíráztatásnál is azonban figyeljünk arra, hogy csak bio, vegyszerekkel kezeletlen magokat használjunk. Egy kis időráfordítással pár nap alatt kész is lehet a vitaminbombánk.
Hozzávalók:
- Bio csíramagok
- Víz
- Csíráztató edény (lásd a képen)
Elkészítés:
A magokat a csíráztató edényben legalább 12 órára beáztatjuk, amely magok a víz tetején maradtak el is távolíthatjuk, mert csírázásra képtelenek. 12 óra elteltével a csíráztatóból kiöntjük a vizet. Innentől 3-6 napon keresztül csak annyi dolgunk van, hogy reggel és este langyos vízzel óvatosan átöblítjük a csírákat. Az ideális hőmérséklet 25-30 fok, de kerülni kell a tűző napsütést. Kisebb hőmérsékleten is kicsírázik, csak több időt vesz igénybe. A csíráztató edényem egy egyszerű befőttesüveg, speciális fedéllel, ami által 45 fokban áll a befőttesüveg, ezáltal a felesleges víz el tud folyni. Érdemes alá egy tányért vagy edényt rakni. Léteznek speciális csíráztató tálak is, de a célnak bőven megfelel ez is, sőt vannak házi megoldások is (befőttesüvegre géz, vagy szúnyogháló rögzítése).