2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Az emberi test energetikai felépítése I.

Az emberi test energetikai felépítése I.

A mai materiális központú, korlátolt gondolkodású világban csak azt hisszük el, amit az 5 érzékszervünkkel érzékelünk. Létezésünk azonban nem csak a fizikai testnek köszönhető. Az anyagi térben van egy sűrű, nyilvánvaló fizikai testünk, azonfelül pedig az egyre finomabb energiákból álló testeink vesznek körül. Ezek a finomabb energiatestek a tudomány fejlődésével mérhetővé és láthatóvá is váltak egy bizonyos szintig (lásd.: aura energia mérése, biorezonancia, radiesztézia, tisztánlátás). A gépek segítségével egzakt, tagadhatatlan értékeket kapunk. Mindazonáltal ez csak a nyugati emberek számára nem természetes téma, a keleti népek már évezredek óta az ember energiatestei, csakrái és meridiánjai ismeretében gyógyítják a betegségeket.

Ahogy a fizikai testet, úgy az energiatesteket is tisztíthatjuk, harmonizálhatjuk. A legismertebbek: meditáció, jóga, Tai Chi, Chi kung, alternatív masszázs (pl.: metamorf masszázs), szellemgyógyászat, kineziológia és a legegyszerűbb, ami mindig rendelkezésre áll, ha gondolatban megtisztítjuk magunkat.

Az ember nem látható részei az energiatestekből, csakrákból (energiaközpontok) és a meridiánokból (energiacsatornák) áll. Nem csak az energetikai testek hatnak a fizikai testre, hanem ez fordítva is igaz: a fizikai test is hat az energetikai testekre. Minél tisztább a fizikai test (ide tartoznak a gondolatok is), minél organikusabb anyagokkal tápláljuk azt, annál inkább finomodnak az energiatestek is. A fizikai test tisztítása ételekkel, tiszta forrásvízzel, szaunával és méregtelenítő technikákkal lehetséges.

Az ember fizikai, energetikai és mentális testből épül fel.

A fizikai testet körülvevő energiarétegeket 3 részre bonthatjuk: éter test, emocionális (érzelmi) test és mentál test. Az éter test található a legközelebb a látható fizikai testünkhöz, ez átmeneti állapot az anyag és az energia között. Ezután következik az emocionális test, ami a megélt érzelmeinkért, emlékeinkért, érzelmi tulajdonságainkért felelős, a gyökércsakra tartozik hozzá. A mentál test pedig tartalmazza a gondolatformáinkat és tükrözi a mentális folyamatokat, csakrája a napfonat csakra.

Az energetikai test első rétege az asztrál test, amihez a szívcsakra tartozik. Ez a lélek központja, álmunkban ez a részünk „utazik” el. A következő energetikai testünk az éteri test, amihez a torokcsakra tartozik. Ezen a szinten képeződik le a fizikai test térképe más néven negatívja.

A legfinomabb szerkezetű testünk a mentális test, ami a mennyei és kauzális testet foglalja magában. A mennyei testhez a homlokcsakra, más néven harmadikszem kapcsolódik, ez felel meg a spirituális sík érzelmi szintjének. A kauzális test energiaközpontja a koronacsakra. A kauzális test fogja össze az egész aurát, ezen keresztül érzékelhetjük a Teremtő jelenlétét.

Ahogy a fizikai testünket érhálózat, nyirokhálózat és számtalan belső rendszer alkotja, ez ugyanúgy megjelenik finomenergetikai szinten is. Ezen a finomenergetikai csatornákon (nadikon) az életenergia áramlik, amiből több ezer létezik a szervezetünkben. A három legjelentősebb a sushumna, pingala és az ida.  A sushuma a testünk közepén helyezkedik el, a gerinc vonala mentén. Ezen a csatornán tudjuk működtetni a kundalinit, vagyis a felébresztésre váró életenergiát. Hatékony módszer a meditáció és a váltott orrlyukú légzés. A pingala a gerincünk középső részéből indul a test jobb oldala fele. A jobb oldal a férfi minőség és a bal agyfélteke oldala. Túlműködés (túl sok a rajta keresztül áramló energia) esetén jellemző az agresszív és megfontolatlan viselkedés. Alulműködés (túl kevés a rajta keresztül áramló energia) esetén félénkek és levertek lehetünk. Működésének serkentésére jó módszer a levegő jobb orrlyukon való belégzése és bal orrlyukon való kilégzése. Az ida gerincünk középső részéről indul és testünk bal oldala felé tart. A bal oldal a női minőség és a jobb agyfélteke oldala. Túlműködés esetén fellengzősek, magunkat másokra erőltetőek lehetünk. Alulműködés esetén tompák és érzéketlenek lehetünk. A bal oldali orrlyukon beszívott levegő, illetve a jobb orrlyukon kifújt levegő segíti a stimulálását.

A sushumna mentén kialakult energiaközpontokat csakráknak nevezzük. A csakra szó szanszkrit eredetű, jelentése kerék. 7 fő, 21 mellék és több, mint 300 kisebb csakra található a testünkben. Formája olyan, mint egy tölcsér, a szervezet ezeken keresztül energiát kap. A csakra működhet alul (energiahiányos), működhet felül (energiatöbblet), foroghat a megfelelő, illetve ellentétes irányba. Ha harmonikus a működésük, akkor az univerzum energiáit megfelelően fel tudják venni és átalakítani a szervezet számára hasznosítható életenergiáként. A csakrák a szervezetünkhöz mirigyeken és idegdúcokon keresztül csatlakoznak. Az energiafelesleget a csakrákon keresztül adja le a szervezet a környezet számára. Ha negatív események hatására blokkoljuk érzéseinket, akkor a csakrák energiaáramlását is blokkoljuk vele együtt. Ilyenkor az auratest is gyengül. Ebben a cikkben nézzük meg részletesebben az első 3 csakrát:

GYÖKÉRCSAKRA: színe a vörös, eleme a föld. A gerincoszlop legalján helyezkedik el, a farokcsontnál. Szerepe van a csoportszellem kialakulásában. A fizikai világhoz tartozó csakra. A gyökércsakrához vonatkozó témák a túlélés, életösztön, ösztönös cselekedetek, biztonságérzet. Életfeladata a törzsi szellem megélése, kapcsolat a gyökerekkel, ősök és családdal. A tudattalanhoz, az ösztönökhöz kapcsolódik, az életben maradásunkat biztosítja. 0-7 éves korig irányítja a viselkedésünket. A test erőműve, a csakrarendszer legfőbb energiaellátója, meghatározza a vitalitásunkat, fizikai erőnket. A szaglás tartozik hozzá.

Felelős a vesék és a bélrendszer működéséért, valamint szabályozza a nemi szervek és mellékvesék működését. Testrésze a csontváz. Működését befolyásolja az érzelmi és értelmi traumák, a negatív gondolatok, a megkövesedett hitek, a kisebbrendűségi érzés, a harag és a félelem. Ezért is nagyon fontos a folyamatos gondolati nagytakarítás.

Harmonikus működés esetén egészséges a kapcsolatunk a fizikai világgal. Ha túlműködik, akkor az egyén én-központúsága erős, vakmerőség, düh, agresszió és erős birtoklási vágy jellemezheti. Alulműködés esetén bizonytalanság, félénkség, félelem és aggódás jellemző a léttel kapcsolatban. Alulműködés esetén használhatunk mértékkel vörös színeket, túlműködés esetén pedig zöldet.

A gyökércsakra betegségei: székrekedés, bélgyulladás, aranyérprobléma, gerincproblémák, hátfájás, csonthártya és ízületi gyulladások, lábfejjel kapcsolatos dolgok, fogínygyulladás, izomgörcsök, vese és vérnyomásproblémák, vizeleti gondok.

Lelki betegségei: depresszió, kiégettség, motiváció hiánya, alvászavarok, félelmek.

Kiegyensúlyozott működés érdekében több dolgot is tehetünk:

 • Testgyakorlatok: jógában az egyensúlyozó gyakorlatok, lábizmokat igénybe vevő gyakorlatok, terpeszt igénylő gyakorlatok vagy az egyszerű jóga alapállás a Tadászana is hatásos.
 • Légzőgyakorlatok: váltott orrlyukú légzés, ami tisztít és energetizál.
 • Tevékenység: séta a természetben, kertészkedés, agyagozás, erdő hangjainak a megfigyelése, egyszóval minden tevékenység, ami a Földdel kapcsolatos.
 • Színterápiaként a vöröset használhatjuk.
 • Kristályterápia: gránát, jáspis és rubin erősíti a csakrát. A kristályokkal gyökércsakra meditációt is lehet végezni (gyökércsakrához helyezve a hozzá tartozó kristályt meditálni).
 • Zene: sámán és dobzenék, népzenék, mély hangok, 396 Hz gyógyító zenéi, szolmizációs hangja a DÓ.
 • Illatok: cédrusfa, levendula, pézsma illat. Lehet füstölőként is alkalmazni.
 • Aromaterápia: szegfű vagy cédrusfa illóolaja.
 • Mantrája: LAM.

SZAKRÁLIS CSAKRA (SZEXCSAKRA): a narancssárga szín és a víz elem tartozik hozzá. Az alhason található a nemi szervek és a köldök között félúton. Szerepe a személyes kapcsolatok kialakításában fontos. A fizikai világ síkjaihoz tartozik. Ez a csakra szabályozza a szeretet/gyűlölet kapcsolatainkat. 8-14 éves korig határozza meg a viselkedésünket. A szexcsakrához tartozó témák a kapcsolatokra való képességünk, alkotókészségünk, kreativitásunk és önkifejező képességünk, valamint a gyönyör, szexualitás, mozgás, táplálkozás, érzelmek, befogadás és a változás. Érzékszerve az ízlelés. Életfeladata az alkotás a teremtő energia felhasználásával. Feladatai: szabályozza a folyadékháztartást, herék és petefészek egészséges működését, a női és férfi hormonok termelődését.

Harmonikus működés esetén jó a kapcsolatunk más létezőkkel, bízunk önmagunkban és másokban, kimutatjuk az érzéseinket, lelkesek vagyunk, kapcsolatainkat mély érzések jellemzik, empatikusak, intuitívek, nyugodtak, vidámak és erős idegzetűek vagyunk. Túlműködés esetén jellemző lehet az élvhajhászat, felszínesség és érzelmi kiegyensúlyozatlanság. Alulműködés ismertetőjegyei a kedvtelenség, visszafojtott érzelmek, az önbizalom hiánya. Alulműködés esetén narancs, túlműködés esetén kék színeket alkalmazzunk.

Testi betegségei rendellenes működés esetén: bélgörcsök, felfúvódás, gombás fertőzések, hajproblémák, epehólyag és májbántalmak, herebetegségek, hólyaggyulladások, deréktáji fájdalmak, migrén, méh és mellbetegségek, menstruációs és potenciazavarok, petefészek és prosztatabántalmak, valamint a változó kor problémái.

Lelki betegségei: krónikus étvágytalanság, bulimia, anorexia, étkezési zavarok, kapcsolati problémák, ingerlékenység, elszigeteltség érzése, gyötrő kétségek, érdeklődés hiánya, döntésképtelenség, letargia, depresszió, alacsony energiaszint, múltban élés.

Harmonikus működés érdekében bevethető praktikák:

 • Testgyakorlatok: olyan gyakorlatok, ahol a lábak terpeszben vannak, csípőnyitó gyakorlatok, csípő és mellkas nyitások.
 • Légzőgyakorlatok: vizualizációs légzés (elképzeljük, hogy orrunkon keresztül a csakrába belélegezzük a tiszta, életenergiával teli fényt, majd megtisztítva azt narancssárga fényként távozik)
 • Tevékenység: rendszeres mozgás, sport.
 • Színterápia: narancsos színek.
 • Kristályterápia: borostyán, aranytopáz, citrin, karneol.
 • Zene: természet hangjai, 417 Hz gyógyító zenéi, szolmizációs hangja a RÉ.
 • Illatok: édeskés illatok, füstölők.
 • Aromaterápia: jázmin, rózsa és szantálfa.
 • Mantrája: VAM.

KÖLDÖKCSAKRA (NAPFONAT CSAKRA): színe a sárga, eleme a tűz. Köldök felett 2 ujjnyira található. Szerepe van az önmagunkhoz való viszonyban. Témái az anyagi önmegvalósítás, karrier, elismerés, státusz kérdései, bátorság és a kockázat vállalása önmagunk megvalósításához, kitartás és céltudatosság. 14-21 éves kor között ezen csakra energiái irányítanak. Testrésze a szem. Életfeladata az öntudat megerősítése. Feladatai: hasnyálmirigy, máj, hasüreg, emésztőrendszer (gyomor, patkóbél, lép, epehólyag), vegetatív idegrendszer energiával való ellátása. Ha elutasítjuk vagy elnyomjuk az érzelmeinket, lelki érzékenységünket, akkor zavarok léphetnek fel a táplálék felszívódásában. Ez súlygyarapodáshoz, emésztési zavarokhoz, gyomorfekélyhez vezethet.

Ha harmonikusan működik egy embernél, akkor az tiszteli önmagát és másokat, egészséges önbizalommal rendelkezik, nyitott, életvidám, rugalmas, gátlásoktól mentes és sugárzó egyéniség. Ha túlműködik, akkor az egyén hatalmaskodó, másokat nem figyelembevevő, gőgös lehet. Alulműködés esetén jellemző az önbizalomhiány, kedvtelenség, önállótlanság és idegesség. Alulműködés esetén használjuk a csakra színét a sárgát, túlműködés esetén pedig a lilát.

Testi betegségei: olyan betegségek tartoznak ide, amelyek összefüggnek az aggodalmakkal, félelmekkel, szorongással, valamint az elnyomott agresszióval. Ha elnyomjuk és korlátozzuk érzelmeinket, könnyebben kialakulhat a cukorbetegség. Az emésztési problémák agresszióra utalnak. Ha az agressziót nem megfelelően kezeljük, akkor a harag önmagunk ellen irányulhat, ami hosszú távon gyomorproblémákhoz vezethet. Az epepanaszok elfojtott dühre és agresszióra vezethetők vissza. A májbetegségeket az elnyomott dühből való rosszkedv is okozhatja. Rekeszizom panaszai aggodalom miatt is keletkezhetnek.

Lelki betegségei: dühkitörések, hisztéria, hatalommal való visszaélés, mazochizmus, szadizmus, kisebbrendűségi komplexus (ez az agresszió nem megfelelő kezeléséből is adódhat). Nem szabad elnyomni, megfelelően kell kezelni.

Harmonikus működés érdekében végezhető fortélyok:

 • Testgyakorlatok: oldalra hajlással és csavarással járó gyakorlatok, homorítással járó ászanák, harcos pózok.
 • Légzőgyakorlatok: hasi légzés, tűz légzés (gyors, intenzív belégzés).
 • Színterápia: sárga.
 • Kristályterápia: sárga és arany színek, mint a citrin, topáz, aventurin, napkő, malachit, jade és kén. A szexcsakra szerve a szem, így a tigrisszem is ide sorolható, ami a látást tisztítja.
 • Zene: 528 Hz gyógyító zenéi, szolmizációs hangja a MI.
 • Illatok: rózsa, fahéj, szegfű, levendula és a bergamott harmonizálják  a köldökcsakra működését.
 • Aromaterápia: szegfű és cédrus.
 • Mantrája: RAM.

A következő cikkben a további négy csakra kerül terítékre, nevezetesen a szívcsakra, torokcsakra, harmadik szem csakra és a koronacsakra.

Szeretettel,

Shina

Források:

Dr. Deák Sándor  – Gyógyítás fény- és színterápiával

Bábity Richárd – Iránytű a Spirituális Fejlődéshez

Képek:

https://pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?