2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Az emberi test energetikai felépítése II.

Az emberi test energetikai felépítése II.

Az előző cikkben az alsó 3 csakráról volt szó. Most folytassuk a következő néggyel, elsőként a szívcsakrával, ami az anyag és a szellemvilág közötti híd.

SZÍVCSAKRA: színe a zöld, eleme a levegő. A mellcsont közepén, a szív magasságában található. Fő témája a mások és önmagunk iránt táplált szeretet egyensúlyba hozása és a feltétel nélküli szeretet. 21-28 éves korunk között ennek a csakrának dominálnak az energiái. Érzékszervi funkciója a tapintás, a bőrfelület egészével. Életfeladata a szeretet megélése és kimutatása.

Optimális működés esetén szeretetteljesek, együtt érzőek, gondoskodóak, önzetlenek és segítőkészek vagyunk. Túlműködés ismérvei a birtokló, „ráerőltető” gondoskodó természet, szeretet feltételhez szabása. Alulműködés sajátosságai a zárkózottság, érzelmi függőség, közöny és céltalanság. Alulműködés esetén rózsaszínt, túlműködés esetén kéket és sárgát is használhatunk.

Testi betegségei az immungyengeségre és vérkeringési problémákra visszavezethető panaszok, mint a magas vérnyomás, keringési problémák, visszérgyulladás, a rák és az autoimmun betegségek. Ide tartoznak még az allergiás megbetegedések, mint az asztma, ekcéma, csalánkiütések, szénanátha, bár ezek összeköttetésben más csakrák diszfunkcióira is utalnak. A szívpanaszok utalhatnak arra, hogy elfelejtjük belső melegségünket magunk és mások elől is. Anyát is jelképezi. A vérkeringési problémák arra utalhatnak, hogy nem engedjük szabadon áramlani a szeretet energiáját.

Lelki betegségei attól függnek, mennyire vagyunk képesek szeretet adni és kapni. Megkeseredettség, egoizmus és keménység jellemezhet diszfunkcionális működésnél.

Kiegyensúlyozott működés érdekében javallott teendők:

 • Testgyakorlatok: mellkas nyitását megcélzó gyakorlatok (pl.: nyújtás, hátrahajlítás és csavarások).
 • Légzőgyakorlatok: a csakra harmonizálásában nagy hatásfokkal bír. Belégzéskor elképzelhetjük, hogy a ragyogó zöld fényt lélegzünk a szívcsakrába, ami a kilégzés által megtisztítja azt mindentől, ami nem jó.
 • Tevékenység: a zöld természetben tett séták harmonizálják a működését.
 • Színterápia: zöld és rózsaszín.
 • Kristályterápia: zöld aventurin, malachit, smaragd, zöld turmalin és rózsakvarc erősíti a csakrát.
 • Zene: romantikus zenék, 639 Hz gyógyító zenéi.
 • Aromaterápia, illatok: rózsa, mézfű, bazsalikom, kömény és bergamott.
 • Matrája: JAM

TOROKCSAKRA: a kék szín és az éter tartozik hozzá. Helye a nyaktőnél található. A kapcsolatteremtésért felelős. Tanulási feladata a beszéd és a hallgatás egyensúlya, önfegyelem, önuralom, és a kommunikáció általi személyes önkifejezés. Érzékelése a hallás. Testrészei: nyak, száj, gége, hangszálak, tüdő, fül pajzsmirigy. 28-35 éves korig ennek a csakrának az energiái irányítanak. Életfeladata a másokkal való kapcsolatteremtés.

Harmonikus működés esetén képesek vagyunk megfelelően kommunikálni és kifejezni érzéseinket valamint gondolatainkat, nyitottak és őszinték vagyunk. Túlműködés esetén előfordulhat a bőbeszédű, üres fecsegés, hazudozás és manipuláció. Alulműködés ismérvei szótlanság, önkifejezés problémái, megfelelni vágyás és torokban gombóc érzése. Alulműködésnél kék és türkiz, túlműködésnél a narancs szín használata ajánlott.

Testi betegségei: beszéd és hallásproblémák, légzési nehézségek, nyakfájdalmak, asztma és hörgőhurut, fülcsengés, köhögés, rekedtség, torokfájás, mandulagyulladás, nyelv és száj, pajzsmirigy és tüdőproblémák, valamint a sclerosis multiplex. A gyulladásos folyamatok agressziókezelési gondokra vezethetőek vissza.

Lelki betegségei: önkifejezéssel, gondolatok és érzelmek kifejezésével függnek össze.

Harmonikus működés érdekében végezhető fortélyok:

 • Testgyakorlatok: gyertyaállás, de a légzőgyakorlatok hatásosabbak a felső csakráknál.
 • Légzőgyakorlatok: szünet nélküli folyamatos légzés (pl.: tempós séta közben 5 rövid be, majd 5 rövid kilégzés)
 • Színterápia: kék szín.
 • Kristályterápia: aquamarin, kalcedon, amazonit, türkiz.
 • Zene: éneklés és dudorászás harmonizálja működését, valamint a 741 Hz gyógyító zenéi.
 • Aromaterápia, illatok: eukaliptusz, fenyő, zsálya.
 • Mantrája: HAM.

HARMADIK SZEM CSAKRA: színe az indigó, eleme az idő, a homlok közepén helyezkedik el. A homlokcsakra már szellemi szint, a negyedik dimenzióba való átlépés. Fő témái az intellektus, koncentráció, bölcsesség, intuíció és a tudat fejlesztése az életfeladat megtalálása. 35-42 éves kor között meghatározóak életünkre a homlokcsakra energiái. Érzékelése a tisztánlátás. Testrészei: agy, orr, szem, koponyaalap, agyalapi mirigy. Életfeladata: ahhoz, hogy szabadok legyünk, meg kell tanulnunk nem azonosulni énünkkel.  Az érzést és a gondolkodást meg kell tanulnunk összekötni az intuícióval.

Ha harmonikusan működik, akkor az illetőnél megfelelően működik az intuíció, jó tanulási képességekkel, emlékezettel rendelkezik, karizmatikus személyiség, aki harmóniában van önmagával. Túlműködés gőgössé, arrogánssá és dogmatikussá tehet. Alulműködés esetén jellemző lehet a sikertől való félelem, tanulási nehézségek, a láthatón túli világ nem figyelembe vétele, élet értelmetlen érzése. Alulműködés esetén indigó, lila, túlműködésnél sárga szín használata tanácsos.

Betegségei: általában a belátás és felismerés hiányából, zavaros érzékelésből adódnak. A csakra nem megfelelő működésének a tünetei lehetnek: fejfájás, migrén, szem- és látásproblémák, nátha, meghűléses betegségek, arc- és homloküreg problémák.

Harmonikus működéséhez tanácsolt praktikák:

 • Testgyakorlatok: erre a csakrára inkább a légző és meditációs gyakorlatok vannak nagyobb hatással. Végezhetünk olyan gyakorlatokat, ahol a homlok a fölhöz közelít, vagy hozzáér.
 • Légzőgyakorlatok: belégzés után légzésszünet, csak utána fújjuk ki orrunkon a levegőt.
 • Tevékenység: meditáció és tudatalatti gyakorlatok: gondolatellenőrzés, vizualizációk. Sírásnak megtisztító ereje van!
 • Színterápia: indigó.
 • Kristályterápia: ametiszt, kalcit, lápisz lazuli, zafír, bíbor fluorit, azurit.
 • Zene: 852 Hz gyógyító, meditációs zenéi.
 • Aromaterápia, illatok: jácint, jázmin, ibolya, pacsuli, muskotály zsálya.
 • Mantrája: AUM

KORONA CSAKRA: színe az ibolyakék, eleme a fény, a fejtetőnél helyezkedik el. Szakrális tanítása a jelenben élés megtapasztalása. 42 éves korunktól életünk végéig ennek a csakrának az energiái dominálnak. Feladatai: a csakra energiái hatást gyakorolnak a központi idegrendszerre, izomrendszerre, bőrre és tobozmirigyre. Életfeladatai: isteni eredetünk megtapasztalása, békében élni önmagunkkal, bírálat és ítélkezések nélkül, valamint felelősséget vállalni saját életünkért.

Optimális működés esetén egységben érezzük magunkat, harmónia, nyugalom és teljesség van az életünkben. Túlműködés jellemzője, a frusztráltság, depresszió, továbbá az egyén univerzális igazságokat próbál rátukmálni másokra, rózsaszín ködöt vetít az életére, hogy a hiányos és fájó részeit elrejtse. Alulműködés esetén céltalanság, halálfélelem, felszínesség jellemző, valamint szenvedés az idő és tér érzékelésétől. Túlműködés ellensúlyozására használjunk kék és türkiz, alulműködésnél fehér és ibolya színeket.

Betegségei: működési zavarok esetén pszichózis, a személyiség változásai fordulhatnak elő. Alzheimer-kór, Parkinson kor, epilepszia, skizofrénia, depresszió, demencia és krónikus kimerültség.

A harmonikus működés befolyásolhatjuk az alábbi fortélyokkal:

 • Testgyakorlatok: erre a csakrára inkább a légzőgyakorlatok és meditáció van hatással, de végezhetünk olyan jógagyakorlatokat, mint például a fejenállás.
 • Légzőgyakorlatok: belégzés után légzésszünet, majd orron keresztül kifúj.
 • Tevékenység: meditáció és tudatalatti gyakorlatok: gondolatellenőrzés, vizualizációk.
 • Színterápia: arany, fehér, ibolya.
 • Kristályterápia: ametiszt, hegyikristály, gyémánt, rubin, fehér jade, fehér turmalin.
 • Zene: 936 Hz gyógyító és meditációs zenéi.
 • Aromaterápia, illóolajok, füstölők: levendula, tömjén, rózsafa
 • Mantrája: OM

A csakrákat csakrameditációkkal is harmonizálhatjuk, a youtubon sok zene és hanganyagot találhatunk.

Ennek tudatában próbáljuk meg figyelembe venni testünk jelzéseit, és vizsgáljuk meg, ha nem fizikai a kiváltó ok, hogy milyen elakadás és blokk keletkezhetett lélek szinten. Sokszor már az is elég a gyógyuláshoz, hogy energetikai szinten rendbe rakjuk a rendellenességeket, vagy a tünet alapján rájövünk a betegség kiváltó okára. A gyógyulás először mindig lélek és energetikai szinten történik meg, a fizikai testben sűrű anyagi mivolta miatt hosszabb a gyógyulás ideje.  Végül ne felejtsük, ebben az életben a test van miértünk, nem pedig mi vagyunk a testért. A testet a földi lét megtapasztalására kaptuk templomként, bánjunk vele akként, amilyen célt akarunk szolgálni vele a Földön.

Szeretettel,

Shina

Források:

Dr. Deák Sándor – Gyógyítás fény- és színterápiával

Bábity Richárd – Iránytű a Spirituális Fejlődéshez

https://timesofindia.indiatimes.com/astrology/mantras-chants/what-are-chakras-how-to-activate-chakras-through-mantras/articleshow/76868372.cms

Fotók: https://pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?