Belül puha kívül ropogós laktató kovászos kenyér
Hozzávalók:
- Fél kiló liszt
- 1 csésze utifűmaghéj
- Só
- Kovász
Elkészítés:
Fél kiló lisztet összekeverek egy csésze utifűmaghéjjal. Mennyiség természetesen növelhető, ha nagyobb kenyeret szeretnénk. A befőttesüvegben érlelt kovászból 1 evőkanállal kiveszek továbbetetés céljából. (Kovászt egyszerűen lisztből és vízből lehet készíteni). A megmaradt fél befőttesüveg kovászt felengedem langyos vízzel, majd összekeverem a liszttel és utifűmaghéjjal. Pár percet átgyúrom, majd hagyom 1 órát állni. Ha kicsit megpihent, sózom, jól meggyúrom ismét, majd konyharuhával lefedve 8-10 órát hűtőbe teszem. Miután kivettem a hűtőből, fél órát állni hagyom. A sütőbe rakok egy fém edénybe 2 dl vizet, majd 210 fokra előmelegítem. A kenyeret formába rakom, megvizezem a tetejét, majd bevágdosom. 20 percig sütöm így, majd kiveszem a vizet a sütőből, visszaveszem 180 fokra és tovább sütöm még 30-40 percet. Fontos, hogy alul/felül sütő funkcióval süsd, ne légkeveréssel… Isteni, egészben már nem is sikerült képet készíteni a kenyérről… 😁