2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Önismeret, önfejlesztés

Önismeret, önfejlesztés

Tél. Sötétség, fagy, mélység. Visszahúzódás, befelé fordulás, elcsendesedés, megismerés. A legmegfelelőbb időszak a belső munkához, önmegismeréshez. Kérdés van-e elég bátorságunk, hogy megnézzük, mi lakozik ott „bent”, mélyen a tudatos elmén túl.

A ma embere túl sokat foglalkozik azzal, hogy mi van „kint”, ezért életét leginkább a körülötte lévő események határozzák meg, befolyásolják, ezáltal elveszti élete felett az irányítást. Majd ha lesz jó munkahelyem, majd ha lesz párkapcsolatom, majd ha lesz több időm/pénzem, majd ha a „sült galamb a tányéromba esik”, akkor majd boldog leszek… Ismerős?

Van egy rossz hírem: nem leszel, maximum egy kis ideig adhatják meg ezek a dolgok a boldogság illúzióját. Amíg nem ismered meg saját MAGad, működési elveidet, hiedelmeidet, tudatos és tudatalatti programjaidat és mintáidat, gyengeségeidet és erősségeidet, addig mindig a körülmények áldozatának fogod magad érezni, a hibát mindig magadon kívül fogod keresni.

A jó hír pedig, hogy világodat Te magad teremted hitrendszereiddel, gondolataiddal, szavaiddal, érzelmeiddel és cselekedeteiddel, akár tudatában vagy ennek, akár nem. Működési elvünk, akár a mágnesé. A többi ember csak tükröt tart elénk, azt látjuk meg benne, amivel dolgunk van. Gondolkodjunk el, ha valami felbosszant, vagy kibillent az egyensúlyunkból, azt a részt bizony még gyógyítani kell magunkban.

A másik ember nem arra való, hogy betömködje a hiányosságainkat, nem az ő dolga boldoggá tenni minket. A feladatunk önmagunkban megtalálni a boldogságot, és ha ez az EGÉSZségtudat kialakul bennünk, teljesek vagyunk önMAGunkban, akkor tudjuk csak igazán megélni és megtapasztalni a feltétel nélküli szeretet, harmónia és tartós, valódi boldogság állapotát. Belül keresd, ne kívül, a külvilág folyamatosan változik.

Az önmegismerésnek számtalan eszköze van, az egyik leghatékonyabb és eszközt nem igénylő módja a meditáció. Tény, hogy az egyik legnehezebb, legnagyobb türelmet és kitartást igénylő módszer. Itt most nem írok többet róla, egy előző cikkben ezt már bővebben megtettem. (https://shina.hu/a-meditacio-ut-onmagodhoz/)

Az önmegfigyelés nagyon fontos elem egy tudatos ember életében. Figyeljük meg, hogy mire, miért és hogyan reagálunk. Ha már megfejtettük az okokat egy adott viselkedésformánál, reakciónál, ami kibillent az egyensúlyunkból és tudatosítjuk azt, akkor az már fél siker, rajtunk múlik, hogy tudunk-e változtatni rajta. 

Alkalomadtán szükségünk lehet külső segítségre is, ha ráléptünk az önmegismerés/önfejlesztés útjára, illetőleg ha elakadtunk. Magunkra nem mindig tudunk objektíven tekinteni, így jól jöhet egy külső segítség. Vannak különböző önismereti és személyiségtesztek, de ezek a mélyebb működésekre, mintákra, tudatalatti programokra és lehetőségekre csak felszínesen mutatnak rá, valamint kitöltésük szubjektív, ami nem mindig fedheti a valóságot. Nézzünk röviden jó pár módszert, amiből mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

1. Pszichológia: talán az egyik legelterjedtebb, kevésbé misztikus módszer. A pszichológia legfőként a lelki jelenségekkel foglalkozó empirikus tudomány. Nem kizárólag lelki jelenségekkel foglalkozik, kutatja az emberi érzelmeket, megismerést, gondolkodást és viselkedést is. A pszichológiának számos területe és vizsgálati módszere van, megfelelő szakemberhez fordulva nagy segítséget nyújthat azoknak, akikhez a hagyományos természetgyógyászat nem áll közel.

2. Kineziológia: segít helyreállítani és fenntartani a testi-lelki-szellemi egyensúlyt. Eszköze az izomtesztelés, de használja a kínai gyógyászat és pszichoterápia ismereteit is. Segít oldani az energetikai blokkokat, elterjedt öngyógyító, önfejlesztő módszer.

3. Káldeusi számmisztika: egy ősi módszer a Kozmosz kódjainak és a mögöttük munkálkodó energiák feltárására. Az asztrológiában használatos planétákkal és a hozzájuk kapcsolt számokkal, betűkkel dolgozik, ezért asztronumerológiának is nevezik. A szakrális geometria ismereteit használva készíti el egy személy képletét. Ez a képlet nagy segítséget nyújthat képességeink, lehetőségeink feltérképezésében, életcélunk megtalálásában. Általa rálátásunk lehet karmikus leckéinkre, kapcsolatainkra, értékrendszerünkre és előrejelzései fontos útmutató lehet nagy döntések meghozatala előtt.

4. Kínai asztrológia: önismereti energiaelemzés, ahol a hozott energiaminták alapján önismereti jellegű beszélgetés zajlik. Általa megismerhetőek lehetőségeink, mozgatórugóink, elakadásaink okai, viselkedésmintáink és következményei. Életünk problémáinak megoldását abban segíti, hogy rálátásunk lesz a mögöttes tartalmakra, így egy magasabb tudatossággal már lehetőségünk van a változtatásra.

Személy szerint az utóbbi időben az utolsó két módszerrel találkoztam, ami meglepő volt számomra, hogy bár teljesen különböző módszerekről van szó, a kulcsszavak és az lényegi esszencia ugyan az volt, ami számomra nagy megerősítés és segítség volt.

Sokszor érünk életünk egy olyan pontjához, ahol úgy érezzük, elakadtunk, nem látjuk a jövőnk, nem látunk túl a problémáinkon. Ne féljünk és szégyelljünk ilyenkor segítséget kérni, egy külső segítő sokszor magasabb perspektívából látja a dolgokat. Erre szokták mondani, hogy nem látja a fától az erdőt… 😊

„Ha az út, amelyen jársz, állandóan fájdalmat okoz neked, akkor az nem a te utad.”

(Judith Sills)

Források:

Bodó Andrea írása a káldeusi asztronumerológiáról

Kínai asztrológia: Hodován-Varga Erzsébet segítségével megírva

Képek:

Saját kép

https://pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?