2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Te mire használod a világhálót?

Te mire használod a világhálót?

Mai világunkban kardinális kérdés a világháló témaköre. Szinte el sem tudjuk már képzelni életünket az internet nélkül, pedig ha belegondolunk 20 évvel ezelőtt még éppen csak ismerkedtünk a világháló adta lehetőségekkel. Ma pedig bátran kijelenthetjük, hogy megállna az élet internet nélkül. Nem működnének a boltokban az online rendszerek, a terminálok, a rendelések és a munkakörök egy tetemes részénél is megállna az élet. Arról nem is beszélve, hogy sok ember szinte már a közösségi oldalakon „éli” az életét és környezetével nagyobbrészt mobilon kommunikál.

Az internetnek nagyon sok pozitív hozománya lett, de jobban belegondolva tömérdek negatív hatást is a számlájára írhatunk. A választás rajtad van, hogy mire használod. Az internet adta lehetőségek végtelenek: megkönnyítette az információkhoz való hozzáférést, az oktatásban, tanulásban nagy segítség lehet, bármilyen információhoz és szórakoztató tartalomhoz hozzáférhetünk, a távolság korlátait pedig feloldotta az emberi kommunikáció terén, valamint óriási potenciál lehet a szerveződésekben.

Azért ne feledkezzünk meg a negatív oldaláról sem: sok ember frusztrációi kiélésére használja, mások pocskondiázására, vagy éppen a valószínűleg nem létező fantasztikus és boldog élete reprezentálására. Rengeteg ember oszt meg filteres, nem valós, tuningolt képeket önbizalmuk erősítésére… Ezzel nem is lenne baj, ha a valóság képét festenék le az emberek és nem naponta posztolnák, de általában egy tökéletesített verziójukat, a tökéletes pózban örökítik meg, sokszor agyon manipulálva a képet. Mindent a lájkokért. A privát szférának nem sok tere maradt a közösségi oldalakon. Abba bele se gondolnak, hogy a most felnövő fiatal generációnak egy rengeteg idővel, munkával és pénzzel járó, csak a külsőségekre hangsúlyt helyező, torz világképet adnak. Én egyáltalán nem csodálkozom az „ezek a mai fiatalok” mondaton. A fiatalok nem maguktól lettek ilyenek, vagy olyanok, hanem attól a világtól, amiben felnőttek, azoktól az „értékektől” és mintáktól, amit láttak. És valljuk be, nem sok valódi értéket kapnak a közösségi oldalakon, ellenben sokszor egy abnormális világképet, ami kevés embernek adatott meg. Ez a cikk most biztos sok emberben ellenérzéseket fog kiváltani, de a mi felelősségünk, hogy mit rakunk hozzá interneten keresztül a világhoz, mire használjuk az internetet és mit adunk általa a világnak…

Szeretettel,
Shina

Képek:

https://pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?