Vegán rakott kelkáposzta
Ha már ennyi káposzta recept született az utóbbi időben, a rakott kelkáposzta sem maradhat ki 🙂
Hozzávalók:
- 1 nagy fej kelkáposzta
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 paradicsom
- 300 g lencse
- 1,5 bögre rizs
- Só
- Majoránna
- Füstölt pirospaprika
- Őrölt feketebors
- Őrölt kömény
- 2 doboz vegán tejföl
Elkészítés:
A lencsét előző este beáztatom. Pörköltalapot készítek: 2 fej hagymát megpucolom, apróra vágom, ahogy a paradicsomokat is, 3 gerezd fokhagymát lereszelek és egy nagy kanál kókuszzsíron dinsztelem. Hozzáadom a fűszeret, nem sajnálom tőle, a pirospaprikából 1 evőkanálnyit, a majoránnából és őrölt köményből 1 kiskanálnyit, sóból borsból ízlés szerint teszek hozzá. Felöntöm annyi vízzel, hogy a lencsét ellepje, és puhára főzőm. Amint kicsit kihűlt egy minimálisat turmixolok rajta (nem kell homogén massza, csak hogy ne legyenek benne nagy lencsedarabok).
A rizst megmosom, sós vízben kifőzöm.
A kelkáposzta leveleket egyesével leszedem, ahol vastag a szár levékonyítom, vagy kivágom. Sós vízben megfőzőm, nem kell teljesen megfőzni, mert akkor szét fog esni könnyen a rétegezésnél. A 2 doboz vegafölt kikeverem egy kevés vízzel, hogy könnyebb legyen kenni, sóval, őrölt feketeborssal.
Egy tepsiben vagy jénaiban elkezdem a rétegezést. Alulra 1 réteg kelkáposzta (a teljes mennyiség fele), amit kicsit megkentem a kikevert tejföllel (nagyobb részét a tetejére hagyjuk), majd rétegzem a rizst, rá a lencsepörköltet, majd megint a kelkáposztát és a tetején elkenem a maradék tejfölt. Ezután sütőbe rakom és 180 fokon 40-50 percet sütöm, alul-felül sütésen.