2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

A „jó” és a „rossz” harca

A „jó” és a „rossz” harca

Húsvét révén sokat jár a fejemben egy témakör. Világunk egyre inkább osztódik „jóra” és „rosszra”. Ez a fogalom sokszor megfoghatatlan, hiszen ki dönti el, hogy mi a jó és mi a rossz? Egyedül Isten. Ő látja a „nagy egészet”. Ami egyik embernek rossz, az lehet másiknak jó és ez fordítva is igaz. Azt hiszem, hogy önmagában semmi sem jó, vagy rossz, a szándék és a cél teszi azzá. Sokszor egy számunkra negatívnak ítélt dolog, vagy eset vezet el a pozitív eseményekhez, anélkül nem történhetett volna meg csoda. Nem ítélkezhetünk a dolgok felett, mert nem látunk a színfalak mögé.

Látszólag óriási harcokat láthatunk ma világunkban, és bár az látszik, hogy a gonosz győzedelmeskedett, ne higgyetek neki. Ha így történt volna, a szívekben nem lenne már több remény és hit. Ez a harc már réges-rég eldőlt Jézus Krisztus feltámadásával. A Fény győzött a sötétség felett, az Élet a halál felett.

oznorMO

Ugyanakkor miért megy még mindig harc ezen a Földön? A lelkekért, a lelkeinkért. Ha már elbukott a gonosz, minél több lelket szeretne magával vinni. Sokszor nagyon nehéz ebben a világban ellent állni a kísértésnek, látszólag megoldást kínál világ nehézségei ellen. Tisztességtelen és megtévesztő üzlet ez a lélekért. Mégis az egyetlen értékes dolog, amit „birtokolhatsz” az a tiszta lelked. Minden más múlandó és változhat.

Mi az, ami taszítja a gonoszt? A szeretet, a hit, a hála, a megbocsátás, az önfeláldozás és erkölcsi értékek. Kívánom minden olvasómnak, hogy győzedelmeskedjenek a szívében ezen erények, a legnehezebb időkben is.

A kérdéskörhöz eszembe jutott a két farkas tanmeséje, álljon most ez itt zárszóként:

Egy este az öreg cherokee indián két farkasról mesélt unokájának, melyek minden emberben harcolnak.
Így szólt: „Fiam, a harcot két farkas vívja, mely mindegyikünkben benne lakozik.

Az egyik a gonosz.

Ő a harag, az irigység, a féltékenység, a gondok, a fájdalom, a mohóság, az arrogancia, az önsajnálat, a bűn, az előítéletek, a kisebbségi érzések, a hazugságok, az álszentség és az egó.

A másik a jó.

Ő a boldogság, a béke, a szeretet, a remény, a vidámság, az alázat, a jóság, a jóakarat, a rokonszenv, a nagylelkűség, az egyenesség, az együttérzés és a hit.”

Az unoka pár percig eltűnődött nagyapja szavain, majd megkérdezte:
„Melyik farkas nyer?”

Az öreg indián ezt válaszolta:
„Az, amelyiket táplálod.”

Szeretettel,

Shina

Képek: saját forrás

Vélemény, hozzászólás?