Fűszernövényeink gyógyhatása
Szinte minden nap használjuk őket ételeink ízesítésére, de vajmi keveset tudunk szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásairól. Ételeink lelkét adják ezek a csodás növények. Egyes fűszernövényeket gyógyteaként is fogyaszthatunk, mint például a kakukkfű, rozmaring, gyömbér vagy akár az ánizs. A teljesség igénye nélkül a leggyakrabban használt fűszernövényeink és gyógyhatásai:
Babérlevél: láz és reuma esetén használhatjuk, kitűnő baktériumok, vírusok és gomba ellen is.
Bazsalikom: görcsoldó, emésztést segítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és féregűző hatású.
Chili paprika por: fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, valamint élénkíti a vérkeringést.
Fahéj: oldja a gyomor és a bél görcseit, elősegíti az emésztést és csökkenti a vércukorszintet.
Fekete bors: elősegíti az emésztést, görcsoldó és csökkenti a vérnyomást.
Fekete mustár: magjában lévő szinigrin fokozza a vérkeringést, étvágygerjesztő.
Gyömbér: jótékony hatása van a gyomornyálkahártyára, csökkenti a hányingert. Láz és fájdalomcsillapító hatású.
Kakukkfű: görcsoldó, emésztést segítő, izomlazító, fertőtlenítő és köhögéscsillapító hatása ismert.
Kapor: emésztést segítő, szélhajtó, görcsoldó és vízhajtó hatású, erős antioxidáns.
Kínai csillagánizs: elősegíti az emésztést, enyhíti a bélgörcsöket valamint szélhajtó hatást is tulajdonítanak neki.
Koriander: görcsoldó, szélhajtó, antibakteriális és gömbaölő hatású.
Kömény: elősegíti a gyomornedvek kiválasztását, segíti az emésztést. Jótékonyan hat a felfúvódásra és bélgörcsökre. Bélfertőtlenítő, baktérium és gombaölő hatása is ismert.
Kurkuma: serkenti az epekiválasztást. A benne lévő kurkuminoidok erős gyulladásgátlók, antioxidáns hatásúak.
Majoránna: hasmenés ellen használhatjuk. Serkenti a vesék működését. Köptető, görcsoldó, nyugtató és fájdalomcsillapító hatású.
Oregánó: görcsoldó, nyákoldó, baktériumok, vírusok és gombák ellen hatékony. Gazdag antioxidánsokban.
Rozmaring: serkentő hatással van az epehólyagra. Védi és tisztítja a májat. Vízhajtó, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása is ismer. Antioxidánsokban gazdag.
Szegfűszeg: erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő, baktériumok és gombák ellen is hatásos. Fogfájás esetén is alkalmazhatjuk.
Szerencsendió: az emésztést jótékonyan befolyásolja, gátolja a vérlemezkék összetapadását.
Tárkony: serkenti az emésztést, baktériumölő. Nyugtatja az idegeket, vérnyomáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is ismert.
Zsálya: gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag növény. Nyugtatja az idegrendszert. Antiszeptikus hatású.
Ezek a csodás fűszer – és gyógynövények nem csak ételeink ízvilágát dobják fel, hanem szervezetünkre is jótékony hatással vannak. Használjuk őket bátran ételeink ízesítésére, de aranyszabály, hogy mindent mértékkel.
Szeretettel,
Shina
Forrás:
Reader’s Digest: A természet fűvészkertje
Képek:
https://pixabay.com