2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Fűszernövényeink gyógyhatása

Fűszernövényeink gyógyhatása

Szinte minden nap használjuk őket ételeink ízesítésére, de vajmi keveset tudunk szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásairól. Ételeink lelkét adják ezek a csodás növények. Egyes fűszernövényeket gyógyteaként is fogyaszthatunk, mint például a kakukkfű, rozmaring, gyömbér vagy akár az ánizs. A teljesség igénye nélkül a leggyakrabban használt fűszernövényeink és gyógyhatásai:

Babérlevél: láz és reuma esetén használhatjuk, kitűnő baktériumok, vírusok és gomba ellen is.

Bazsalikom: görcsoldó, emésztést segítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és féregűző hatású.

Chili paprika por: fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, valamint élénkíti a vérkeringést.

Fahéj: oldja a gyomor és a bél görcseit, elősegíti az emésztést és csökkenti a vércukorszintet.

Fekete bors: elősegíti az emésztést, görcsoldó és csökkenti a vérnyomást.

Fekete mustár: magjában lévő szinigrin fokozza a vérkeringést, étvágygerjesztő.

Gyömbér: jótékony hatása van a gyomornyálkahártyára, csökkenti a hányingert. Láz és fájdalomcsillapító hatású.

Kakukkfű: görcsoldó, emésztést segítő, izomlazító, fertőtlenítő és köhögéscsillapító hatása ismert.

Kapor: emésztést segítő, szélhajtó, görcsoldó és vízhajtó hatású, erős antioxidáns.

Kínai csillagánizs: elősegíti az emésztést, enyhíti a bélgörcsöket valamint szélhajtó hatást is tulajdonítanak neki.

Koriander: görcsoldó, szélhajtó, antibakteriális és gömbaölő hatású.

Kömény: elősegíti a gyomornedvek kiválasztását, segíti az emésztést. Jótékonyan hat a felfúvódásra és bélgörcsökre. Bélfertőtlenítő, baktérium és gombaölő hatása is ismert.

Kurkuma: serkenti az epekiválasztást. A benne lévő kurkuminoidok erős gyulladásgátlók, antioxidáns hatásúak.

Majoránna: hasmenés ellen használhatjuk. Serkenti a vesék működését. Köptető, görcsoldó, nyugtató és fájdalomcsillapító hatású.

Oregánó: görcsoldó, nyákoldó, baktériumok, vírusok és gombák ellen hatékony. Gazdag antioxidánsokban.

Rozmaring: serkentő hatással van az epehólyagra. Védi és tisztítja a májat. Vízhajtó, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása is ismer. Antioxidánsokban gazdag.

Szegfűszeg: erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő, baktériumok és gombák ellen is hatásos. Fogfájás esetén is alkalmazhatjuk.

Szerencsendió: az emésztést jótékonyan befolyásolja, gátolja a vérlemezkék összetapadását.

Tárkony: serkenti az emésztést, baktériumölő. Nyugtatja az idegeket, vérnyomáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is ismert.

Zsálya: gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag növény. Nyugtatja az idegrendszert. Antiszeptikus hatású.

Ezek a csodás fűszer – és gyógynövények nem csak ételeink ízvilágát dobják fel, hanem szervezetünkre is jótékony hatással vannak. Használjuk őket bátran ételeink ízesítésére, de aranyszabály, hogy mindent mértékkel.  

Szeretettel,

Shina

Forrás:

Reader’s Digest: A természet fűvészkertje

Képek:

https://pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?