2024. október
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Alma-bodzavirág dzsem

Alma-bodzavirág dzsem

Hozzávalók:

  • 20-25 bodzavirág
  • 8 db jonagold alma
  • 2 citrom
  • 0.7 kg cukor
  • 5 csomag dzsemfix 3:1
  • 2 liter víz

Elkészítés:

A vizet felforralom és hagyom szobahőmérsékletűre visszahűlni. A bodzavirágokat nem szoktam megmosni, azzal az értékes virágport mosnám le. Egy nagy fehér lábasba szoktam belerakni, előtte eltávolítom a vastagabb zöld szárrészeket és megrázogatom a lábasban, hogy a megbúvó apró rovarok kipotyogjanak. Egy befőttes üvegbe rakom a virágokat, leöntöm a 2 liter vízzel, 2 citromot belefacsarok és 1 napra berakom a hűtőbe. Másnap leszűröm. Megpucolom az almákat, lereszelem, jól kinyomkodom, és a cukorral felrakom főni. Én a hideg bodzalével elturmixoltam az almát, hogy ne legyen darabos. 2 dl bodzalében elkeverem a dzsemfixeket és hozzáöntöm a lábasban rotyogó almához. Kevergetés mellett hozzáöntöm a többi bodzalét. Körülbelül fél óráig főztem még, de 10 perc „rotyogtatás” mindenképp legyen benne. Csírátlanított kiforrázott üvegekbe töltöttem, raktam a tetejére befőzőfóliát, 5 percre fejre állítottam és ment a takarók közé 1 napra száraz dunsztba. Ne ijedjünk meg, a dunsztból kivéve még folyós lehet a dzsemünk, de 1-2 nap még és szépen bekocsonyásodik. Arányosan kisebb mennyiségben is elkészíthető.

Vélemény, hozzászólás?