Alma-bodzavirág dzsem
Hozzávalók:
- 20-25 bodzavirág
- 8 db jonagold alma
- 2 citrom
- 0.7 kg cukor
- 5 csomag dzsemfix 3:1
- 2 liter víz
Elkészítés:
A vizet felforralom és hagyom szobahőmérsékletűre visszahűlni. A bodzavirágokat nem szoktam megmosni, azzal az értékes virágport mosnám le. Egy nagy fehér lábasba szoktam belerakni, előtte eltávolítom a vastagabb zöld szárrészeket és megrázogatom a lábasban, hogy a megbúvó apró rovarok kipotyogjanak. Egy befőttes üvegbe rakom a virágokat, leöntöm a 2 liter vízzel, 2 citromot belefacsarok és 1 napra berakom a hűtőbe. Másnap leszűröm. Megpucolom az almákat, lereszelem, jól kinyomkodom, és a cukorral felrakom főni. Én a hideg bodzalével elturmixoltam az almát, hogy ne legyen darabos. 2 dl bodzalében elkeverem a dzsemfixeket és hozzáöntöm a lábasban rotyogó almához. Kevergetés mellett hozzáöntöm a többi bodzalét. Körülbelül fél óráig főztem még, de 10 perc „rotyogtatás” mindenképp legyen benne. Csírátlanított kiforrázott üvegekbe töltöttem, raktam a tetejére befőzőfóliát, 5 percre fejre állítottam és ment a takarók közé 1 napra száraz dunsztba. Ne ijedjünk meg, a dunsztból kivéve még folyós lehet a dzsemünk, de 1-2 nap még és szépen bekocsonyásodik. Arányosan kisebb mennyiségben is elkészíthető.