2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Az idő észlelése, problémája, beosztása

Az idő észlelése, problémája, beosztása

Időhiány… Ezt mindenki tapasztalhatta már, főleg a mai rohanó világunkban, hogy sokszor nagyon kevés az a 24 óra egy napban. Mindegy, hogy családos vagy, vagy egyedülálló. Ha családod van, még több a teendő, ha egedül vagy, mindent neked kell megoldani. Ha családi házban élsz nagy kerttel, akkor tavasztól őszig a szabadidő nagy része le van kötve. Ha lakásban élsz, akkor igaz, hogy kevesebb a teendő, de nem élvezheted a kert áldásos létét. Mindennek van előnye és hátránya. Legtöbben nap, mint nap zsonglőrködünk az idővel a munkahely, kötelezettségek, teendők, háztartás, család, gyerek/ek, hobbyk és kikapcsolódás között. Ki mivel… Mivel óriási kertem van, nekem is sokszor a kreatívkodás, olvasás, tanulás, blogolás, hobbyk az alvásidőből vettek el. Ez azonban megbosszulja egy idő után magát. Ráadásul tudvalevő, hogy ritkán rossz az időérzékem, nem vagyok rá büszke, de sokszor elkésem. Egyszerűen nem reálisan érzékelem az idő múlását.

Az idő relatív, ezt minden nap érzékelhetjük és Einstein óta még senki nem tudta ezt megcáfolni. Amíg együtt kell élnünk a 3D-ben az idővel és térrel, mégis van pár hasznos dolog, amit tehetünk időnk menedzselésére, függetlenül az élethelyzetünktől.

1. Rangsoroljunk! Bontsuk teendőinket 4 kategóriára: sürgős, nem sürgős, fontos és nem fontos. Ehhez csatolok a cikk végén egy időmátrixot, ami nagy segítség lehet sok teendő esetén. Kezdjük mindig a fontos dolgok elintézésével. Ami nem sürgős, de fontos, azt tervezzük be. Ami nem sürgős és nem is fontos, azt egyszerűen hagyjuk el az életünkből.

2. Ne halogassunk! Ne essünk Pató Pál Úr hibájába. Ha túl sok feladat gyűlik össze, akkor elveszhetünk benne, amellett még a stresszt is növelni fogja életünkben.

3. Csináljunk tervet! Ha van tervünk, akkor sokkal hatékonyabban tudjuk feladatainkat megoldani. A tervtől persze eltérhetünk (lásd: következő pont), de egy napi/heti tervezettel nem csak hatékonyabbak lehetünk, de csökkenthetjük a stresszt az életünkben és növelhetjük a biztonságérzetet.

4. Próbáljunk intuitívan működni! Ez alatt azt értem, ha éppen a takarításhoz érzel egy csöppnyi affinitást, hát kezd el. Régen mindig a hét 1 napján takarítottam, ha volt kedvem hozzá, ha nem. Ha bármilyen dolgot akár egy kis kedvvel csinálunk, sokkal gördülékenyebben és gyorsabban megy, mintha ímmel-ámmal állunk neki.

5. Amit tudunk, vonjunk össze! Például főzés közben akár tanulhatunk is. Hallgathatunk előadást, hangoskönyvet, nyelvleckéket is, vagy bármi mást, ami számunkra érdekes.

6. Nem utolsó sorban merjünk segítséget kérni! Nekem például ami több hétvégés kerti munka lett volna, fél óra alatt megoldódott egy rotakapa segítségével. Tudom, sokunknak nagyon nehéz feladat a kérés és elfogadás, de az adás mellett meg kell tanulnunk ezt is életben. Ami neked egy nehéz és nagy probléma, az másnak lehet apróság, és fordítva is igaz.

+1. Csökkentsd az internet és mobilod használatát: ha van olyan funkciója a mobilodnak, ami jelzi, hogy melyik alkalmazáson mennyi időt töltesz el, állítsd be. Te is meg fogsz lepődni, hogy mennyi időt időzől el egyes alkalmazásokkal. Annyira természetes manapság mobilunk használata, hogy nem is vesszük észre, mennyi értékes időt visz el az életünkből…

„Az idő (…)
túl lassú azoknak, akik várnak,
túl gyors azoknak, akik félnek,
túl hosszú azoknak, akik gyászolnak,
túl rövid azoknak, akik örvendnek.
Ám azoknak, akik szeretnek,
az idő nem számít.”

Henry Van dyke

„Időmátrix”

Szerettel,

                        Shina

Forrás:

Képek:

Saját

https://pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?