2024. október
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Vegán életmód – hasznos információk kezdőknek

Vegán életmód – hasznos információk kezdőknek

Már egy ideje érik a fejemben ez a cikk, ami nagyon nagy segítség lehet, ha valaki át akar térni a vegán étrendre. Számtalanszor szegezték nekem a „dehát akkor mit eszel?”kérdést az elmúlt 25 év alatt, szerintem sok vegetáriánusnak és vegánnak ismerős lehet. A cikk keretein belül nem receptek fognak szerepelni, hanem ötletek arra, hogy mivel tudjuk helyettesíteni a leggyakrabban használt állati eredetű ételeket. Próbáltam azokra az ételekre koncentrálni, amik mindennapjaink részei lehetnek. Receptek közül nagyon sok megtalálható itt a blogon is, de a neten rákeresve tömérdek vegán receptet találunk bármely ételre.  Természetesen már mindent meg lehet venni készen a boltokban, de a legegészségesebb, ha mi magunk készítjük, legalább biztosan tudjuk, hogy mi került bele.

Sajt: készülhet kölesből, cukkiniből, kesudióból és burgonyából, lelkét a sörélesztőpehely adja, ami sajtos ízvilágért felel.

Tej: csak a fantázia szab csak határt. Felhasználhatunk kókuszreszeléket, rizst, zabpelyhet, kesudiót, mandulát, mákot, diót vagy akár mixelhetjük is őket. Lehet simán turmixolni és leszűrni, vagy főzés, turmixolás után szűrni, ha nincs tejkészítő gépünk.

Túró: helyettesíthetjük tofuval és kölessel. Ha fermentáljuk előtte a kölest, olyan körözöttet készíthetünk, hogy ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy nem túróból van.

Tejföl: készülhet kesudióból, dióból, fehér gyöngybabból, szójababból, akár kultúrát is vehetünk hozzá.

Tejszín: csinálhatunk rizsből, kesudióból, zabpehyelból és kókuszreszelékből.

Joghurt: növényi tej és kultúra felhasználásával készül.

Szendvicskrémek: alapja lehet a kókuszzsír, zabpehely, vagy bármilyen zöldségből is isteni szendvicskrémeket készíthetünk.

Májkrém: a legfinomabb lencséből, de használhatunk hozzá sárgaborsót vagy tofut is, a májas ízvilágot a friss bazsalikom, majoránna és rozmaring fűszerkombináció adja.

Felvágottak, párizsi: általában sárgaborsóból készítjük, a blogon található egy bevált recept rá.

Tojásrántotta: készülhet tofuból, csicserilisztből, vagy a kettő kombinációjából. A tojás íz feketesóval érhető el.

Fasírt: csak a fantázia szab határt, milyen alapanyagból sütjük. Csinálhatjuk vegyes zöldségekből, répából, babból, céklából, gombából, csicseriborsóból, lencséből vagy akár zabpehelyből, kölesből, szójából. Ha finomra fűszerezzük, vetekszik a húsból készült fasírtok ízével.

Pörköltek: használhatunk hozzá búzahúst, jackfruitot.

Főtt és sült húsok: búzasikérből készült búzahússal vagy szójával pótolhatjuk. Búzahús bevált receptje a vega receptek mappában.

Panírozáshoz: csicseriliszt, víz és fekete só tökéletesen helyettesíti a tojást.

Halászlé: a halászlé ízvilágát wakame algával lehet elérni, hal helyettesítő: laska gomba.

Ezeket az állati eredetű ételeket könnyen tudjuk helyettesíteni egy kis időráfordítással. Van néhány alapanyag a konyhában, ami nagyon hasznos lehet, én nagyon sűrűn használom őket: sörélesztőpehely, csicseriliszt, búzasikér (búzahús készítéséhez), feketesó, folyékony füst, agar agar vagy keményítő a sajtok készítéséhez, kókuszzsír, kókuszreszelék, zabpehely, egész csillagánizs (zöldséglevesekhez adva húsleves ízvilágát idézi), kovász, chiamag, és a fűszerekből minél szélesebb választék, az ételek lelkét elsődlegesen a fűszerek adják. Bátran próbáljátok ki ezeket a recepteket, és akkor se keseredjetek el, ha elsőre nem sikerül. A vegán sajt és búzahús nekem sem sikerül mindig, de gyorsan ki lehet tapasztalni az arányokat, a készítés módját, a recepteknél ha tudok, tapasztalati tanácsokat is írok, hogy mire kell figyelni.

Szeretettel,

                        Shina

Kép:

https://pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?