2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Házi bodzaszörp

Házi bodzaszörp

Hozzávalók:

  • 4 liter víz
  • 30-40 db bodzavirág
  • 1,5 kg cukor
  • 2 db citrom
  • 1 csapott evőkanál citromsav
  • 1 csapott evőkanál aszkorbinsav

Elkészítés:

A vizet felforralom és visszahűtöm. A bodzavirágokról nagyjából levágom a zöld részeket, fehér lábasban megrázogatom, hogy az apró rovarok is kipotyogjanak. A bodzavirágot sosem mosom meg, a virágpor adja a szörp igazi zamatát. Inkább próbáljunk forgalmas utaktól messze szedni. A 4 liter vízbe belerakom a bodzavirágokat, belekarikázok 2 citromot (ha nem bio, inkább facsarjuk, vagy jól dörzsöljük át a héját) és 2-3 napig áztatom a hűtőben. Ha a víz átvette már a bodza zamatát, leszűröm. A cukrot kicsit megkaramellizálom (nem túlságosan, hogy ne a karamell íz domináljon), felöntöm a 4 liter bodzalével. Hozzáadom az 1 evőkanál citromsavat és aszkorbinsavat, majd felforralom az egészet. A végén kóstolom, ízlés szerint rakok hozzá még cukrot vagy aszkorbinsavat. Sterilizált üvegekbe töltöm, pár másodpercre fejre állítom, majd száraz dunsztba rakom 2 napra. A nyár végét még sosem élte meg a szörp, így idén 2 adaggal készítek, elméletileg tartósítószer nélkül is tartós nemcsak a citrom- és aszkorbinsav, hanem a dunsztolás által is.

Vélemény, hozzászólás?