Hesszer fermentált csodaital
Előljáróban, hogy miért is jó fermentált italt inni? Manapság az elfogyasztott élelmiszereink 90%-a halott étel, aminek az emésztőrendszerünk és egészségünk látja kárát. Emiatt rengeteg ember küzd emésztőrendszeri zavarokkal, ami sok más egészségügyi probléma melegágya. A HESSZER segít tisztán tartani a vastagbelet a lerakódásoktól, parazitáktól. Az enzimek mellet az egyik legjobb probiotikum, ha helyre szeretnénk állítani a bélflóránkat és nem utolsó sorban erős fiatalító hatása van. Az alaprecept:
Hozzávalók:
- 4 literes befőttesüveg
- 30-50 g szárított menta vagy 60-80g nyers menta
- 20-30 dkg száraz kovászos vagy élesztős kenyérmaradék
- 2 g só
- 120 g cukor
- 120 g kovász
Elkészítés:
3 liter vizet felforralunk és leöntjük vele a befőttesüvegbe tördelt kenyeret és mentát. 8-10 órát állni hagyjuk, majd leszűrjük, a kenyeret kinyomkodjuk és a leszűrt lét visszaöntjük a tiszta befőttesüvegbe. Ehhez adjuk hozzá a sót, cukrot és a kovászt (neten sok recept található, csak liszt és víz kell hozzá). Annyi felforralt, majd visszahűtött vízzel felöntjük, hogy a 4 literes üveg tele legyen. Papírtörlővel és befőttesgumival lefedjük a tetejét és konyhapulton hagyjuk fermentálódni 4-7 napig. Minden nap kicsit átkevergetjük. Akkor készült el, ha kissé savanyúkáposztás, enyhén csípős íze van. Én 7 nap után szűrtem le üvegekbe, leszűrés után hűtőben tárolandó. Az ajánlott mennyiség naponta 3-5 dl felnőtteknek, 1-2 dl gyerekeknek.
További HESSZER receptek:
https://www.facebook.com/110454824201843/posts/126810955899563/