Serpenyős almás-fahéjas sütemény
Hozzávalók:
- 1 bögre liszt (2 dl-es)
- 1 alma
- 1/6-od élesztő
- Cukor
- Fahéj
- Repceolaj (lehet bármilyen növényi olaj)
Elkészítés:
A serpenyős kenyér ötletéből kiindulva készítettem el ezt a nagyon egyszerű és gyors sütit. Az elmorzsolt élesztőt elkeverem kb. 1,5 dl langyos vízben és adok hozzá 1 teáskanál cukrot. Én sosem futtatom fel, így is mindig gyorsan és szépen megkel a tészta. A liszthez adok kis sót, 2-3 evőkanál cukrot, 1 ek. repceolajat és hozzáadom a vízben elkevert élesztőt, összedolgozom. Ha úgy érezzük, adjunk még egy kis lisztet, vagy vizet hozzá, kicsit sűrűbb kell hogy legyen, mint egy nokedlitészta. Körülbelül 1 óra alatt meg is kel a tészta, hőmérséklettől függően. Az almát megpucolom, cikkekre vágom. A serpenyőt kikenem kis olajjal, meghintem cukorral és fahéjjal, majd belepakolom a felcikkezett almát. Majd ezt is meghintem kis cukorral és fahéjjal. Picit karamellizálom (2-3 perc) majd ráöntöm a tésztát és szépen elegyengetem kanállal, hogy sehol ne látszódjon ki az alma. Körülbelül 10 percig legkisebb hőfokozaton (lángon) sütöm, időnként megnézem, hogy átsült-e a tészta, ha igen, óvatosan megfordítom a serpenyőben. Én kicsit csaltam, egy másik ugyanolyan méretű serpenyőbe fordítottam át, mert lapáttal nehezebb úgy megfordítani, hogy ne maradjanak az almák az alján. Isteni, gyors készen van és a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá 🙂