2024. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Szejtán (búzahús)

Szejtán (búzahús)

A recept már fenn van pár étel részeként, de külön is felrakom, ugyanis nagyon sok étel alapja lehet a szejtán. Lehet natúran fogyasztani, pácolni, kirántani. Alapja lehet a brassóinak, bolognainak, székelykáposztának, igazából bárminek amihez húst használnánk. Állaga talán ennek hasolít legjobban a húséhoz.

Hozzávalók:

  • 250 g búzasikér
  • 1 kiskanál  só
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek natur vegamix
  • Őrölt feketebors
  • 2 evőkanál tönköly fehérliszt
  • 4 dl langyos víz
  • Fűszer: bármilyen zöldfűszerrel jó, amit szeretsz

Elkészítés:

A szárazanyagokat összekeverem, ráöntöm a vizet, gyorsan kerek cipóra összedolgozom. Hagyom állni fél órát. Felforralok sós vizet,  elnegyedelem a búzahúst, lassú tűzön főzöm 20 percig, közben megfordítom, hogy mindenütt jól érje a víz. Utána kiszedem és felszeletelem fél centi vastagra, majd visszateszem főni még kb. 10 percig.  Amikor kiszedem, két lyukacsos szűrőkanalat használok, így kipréselem belőle a főzővizet. Mikor kihűlt, mehet a pácba. 
A pácléhez hidegen sajtolt olajat használtam, sót, 2 ek. mustárt, borsot, reszelt fokhagymát ízlés szerint, füstölt pirospaprikát és 4-5 fújás (csepp) folyékony füstöt. Tapadásmentes edényben lassan sütöm, csak annyi zsiradékon, amit a pácról felvett. Menet közben forgatom, szép pirosra sütöm. 

Vélemény, hozzászólás?