Szejtán (búzahús)
A recept már fenn van pár étel részeként, de külön is felrakom, ugyanis nagyon sok étel alapja lehet a szejtán. Lehet natúran fogyasztani, pácolni, kirántani. Alapja lehet a brassóinak, bolognainak, székelykáposztának, igazából bárminek amihez húst használnánk. Állaga talán ennek hasolít legjobban a húséhoz.
Hozzávalók:
- 250 g búzasikér
- 1 kiskanál só
- Késhegynyi szódabikarbóna
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek natur vegamix
- Őrölt feketebors
- 2 evőkanál tönköly fehérliszt
- 4 dl langyos víz
- Fűszer: bármilyen zöldfűszerrel jó, amit szeretsz
Elkészítés:
A szárazanyagokat összekeverem, ráöntöm a vizet, gyorsan kerek cipóra összedolgozom. Hagyom állni fél órát. Felforralok sós vizet, elnegyedelem a búzahúst, lassú tűzön főzöm 20 percig, közben megfordítom, hogy mindenütt jól érje a víz. Utána kiszedem és felszeletelem fél centi vastagra, majd visszateszem főni még kb. 10 percig. Amikor kiszedem, két lyukacsos szűrőkanalat használok, így kipréselem belőle a főzővizet. Mikor kihűlt, mehet a pácba.
A pácléhez hidegen sajtolt olajat használtam, sót, 2 ek. mustárt, borsot, reszelt fokhagymát ízlés szerint, füstölt pirospaprikát és 4-5 fújás (csepp) folyékony füstöt. Tapadásmentes edényben lassan sütöm, csak annyi zsiradékon, amit a pácról felvett. Menet közben forgatom, szép pirosra sütöm.