Természetesen a vírusok és a baktériumok ellen
A téma mindig aktuális, de az elmúlt hónapok történéseit tekintve mi sem aktuálisabb…
A természetben szinte minden nyavalyára létezik gyógymód. Számtalan gyógyszerünk hatóanyaga gyógynövényekből lett kivonva. Napjaink embere bármi baja van, rohan a gyógyszertárba és vásárolja a méregdrága “gyógyszereket”, amiben azt sem tudja, hogy mi van. A legcsekélyebb nyavalyát is antibiotikummal kezelnek, aminek az lett a következménye, hogy a vírosuk tekintetében lassacskán hatástalanok lesznek és a baktériumok is egyre ellenállóbbak az esztelen gyógyszerhasználat következményeként. Arról nem is szólva, hogy az antibiotikumok nem válogatnak, szervezetünk “hasznos” baktériumait is elpusztítják.
A jó hír, hogy vannak alternatívák, amiket nem csak akkor használhatunk ha baj van, hanem megelőzésképpen is. Ezek a természetes “gyógyszerek” ráadásul csak a “rossz” baktériumokat pusztítják el, így bátran használhatjuk őket immunerősítés gyanánt is. Mint mindenhol, a mérték elve itt is érvényesül.
A teljesség igénye nélkül, nézzünk pár magas vírus-és baktériumölő hatású élelmiszert és gyógynövényt.
- Fokhagyma: talán ez az egyik legismertebb vírus és gombaölő élelmiszerünk. További pozitív hatása, hogy csökkenti a vérnyomást. Mézzel elkeverve nem annyira intenzív az íze, ha mégsem akarunk utána bűzölögni, kitűnő alternatíva a torma.
- Torma: frissen reszelve a legjobb, antibakteriális és vírusölő hatása nagyon erős. Majonézzel keverve szendvicsben isteni.
- Gyömbér: a friss gyömbérnek is magas a baktérium-és vírusölő hatása. Én egy kisebb gyökeret szoktam lereszelni, jó erősen kinyomkodni, vagy szimplán a reszeléket használom. Hozzáöntök 1 liter vizet, ízesítem citrommal, mézzel (opcionálisan cukor) vagy bármilyen szörppel. A méznek és a citromnak emellett immunerősítő hatása is van.
- Citromfű: teája vírus és baktériumölő hatása mellett nyugtatja az idegeket, gyulladáscsökkentő hatással bír. Könnyen termeszthető kertben, de akár balkonon is. Nálam a kertben nagyra szokott nőni, minden évben egyre nagyobb területet követel magának. Szörpnek is mennyei.
- Borsmenta: erős vírusellenes növény, szintén könnyen termeszthető kertben, gyorsan terjed. Teája mellett friss levelei nyári hűsítő italokba nagyon finom.
- Bodza: hatásos vírusfertőzések ellen, főleg a felső légúti fertőzésekre és megfázásra hatásos, nem mellesleg finom is.
- Kakukkfű: az egyik legjobb immunerősítő, vírusos betegségekre is javasolják.
- Hagymatea: antibakteriális hatású, mézzel ízesítve ajánlott.
Ételeink elegendhetetlen kellékei a fűszerek, amelyeknek szintén vírusellenes hatásuk van, főként ha frissen szedjük őket. Legtöbbjük konyhában vagy erkélyen kisebb cserepekben is termeszthető. Az alábbi fűszereket bátran használjuk ételeinkhez: oregánó, bazsalikom, zsálya, rozmaring. Salátákba, tésztákhoz, öntetekhez, aki eszik húst sültekhez is használhatóak.
Szót kell ejteni még a propoliszról, ami gyulladás és fájdalomcsökkentő hatása mellett az immunrendszerünk működését is serkenti. A mézek közül a manuka és kakukkfű méznek van a legerősebb vírusölő hatása.
Cikkemben előtérbe helyeztem hazánkban is megtalálható és könnyen termeszthető növényeket, de ki kell térnem még pár növény és készítmény antivirális hatására. Kiváló a vírusok és baktériumok ellen az aloe vera (ha nem is őshonos, nagyon könnyen termeszthető lakásban is, igénytelen növény), grapefruitmag cseppek, ezüst kolloid, ginzeng, só és teafaolaj (csak külsőleg!).
Bizonyos illóolajoknak rendkívül pozitív hatása van az egészségre és a vírusölő tulajdonságuk sem elhanyagolható, de erre egy másik cikkben fogok kitérni.
A végére hagytam a legfontosabb dolgot: ha rendben és egyensúlyban van a lelkünk és az immunrendszerünk, akkor sokkal védettebbek vagyunk a fertőzésekkel szemben is.
Szeretettel:
Shina
Források:
Képek:
https://pixabay.com
https://www.pexels.com