Zellerkrémleves – a tél kedvence
Hozzávalók:
- Egy nagy vöröshagyma
- Egy nagy gumó zeller
- 5 közepes burgonya
- 2 fehérrépa
- 3-4 liter víz
- Só
- Bors
- Házi vegeta (megfelelő a hagyományos is)
- Chilipehely
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágom, növényi zsiradékon dinsztelem. Ha már kicsit kezd barnás lenni hagyma felöntöm 2,5 liter vízzel. A megpucolt és feldarabolt zellert, fehérrépát, burgonyát és egy evőkanál házi vegetát (https://shina.hu/hazi-vegeta/) vagy boltit hozzáadom, fűszerezem sóval, borssal. Ha puhára főtt a zöldség botmixerrel (vagy híján turmixgéppel) összeturmixolom. Azért használtam elején kevesebb vizet, hogy turmixgépbe hideg vizet öntve belemertem a forró zöldségeket, úgy turmixoltam össze. Bár hőálló a turmixgép, nem hiszem hogy díjazná a tűforró levest. A végére körülbelül 4 liter vizet használtam fel, így is sűrű lett a krémleves. Ha visszakerül a turmixolt leves a lábasba, rottyintok rajta egyet és kész is az egyik kedvenc krémlevesem… 🙂