Zöld dió lekvár
Idén nagyon sok pici dió leesett a fáról idő előtt, sajnáltam volna kidobni, így kicsit kutakodtam a neten és a zöld dió lekvár mellett döntöttem. Nagy munka, de megéri, csúnya, de isteni! 🙂 Addig kell szedni, még a dió nem csontosodik.
Hozzávalók:
- Körülbelül 1 kg zöld dió
- Víz
- 2 db alma
- Fél kiló cukor
- 5 csomag vaníliás cukor
- 8 szegfűszeg
- 1 egész fahéj
- 1 kiskanál citromsav
Elkészítés:
A diókat jól megmostam, majd villával többször átszurkáltam. Egy nagyobb befőttes üvegben felöntöttem vízzel, majd 12 napon keresztül napi 1-2-szer lecseréltem rajta a vizet. A diók pár nap után bebarnultak. 12 nap után negyedeltem őket és körülbelül 40 perc alatt megfőztem őket. A vízbe raktam 1 egész fahéjat és teatojásba 8 szegfűszeget. Közben a a fél kiló cukorból és vaníliáscukorból szirupot főztem. Az almákat megpucoltam, lereszeltem, kinyomkodtam, és a sziruppal összefőztem. A diókat a benne főtt lé felével összeturmixoltam, hozzáadtam a sziruphoz és további fél óráig főztem. Csírátlanított üvegekbe töltöttem, tetejére befőző fóliát raktam, tetejét erősen rátekertem, pár percre fejre állítottam, és ment 1 napra a száraz dunsztba. Nagyon különleges, isteni lekvár.