Vegán Bolognai Spagetti
Húspótlék: körülbelül 20 dkg lisztbe rakok fűszereket, nem sajnálom tőle: só, bors, őrölt színes bors, köménymag, kevés kurkuma és pirospaprika, opcionálisan bazsalikomot és szárított petrezselymet is szoktam bele rakni. Az sem probléma, ha túl fűszeres lesz. 1 bögrényi forró vízbe beáztatott chia magot belekeverek és adok hozzá annyi vizet, hogy éppen keverhető állaga legyen (megközelítőleg nokedni sűrűségű). Forrásban lévő vízben kifőzöm, evőkanállal szoktam adagolni. Nem fontos, hogy szép formája legyen, mert ha kifőtt és kihűlt, felkockázom.
Húspótlék 2: búzahúst készítek, és azt kockázom fel apróra. Recept: https://shina.hu/szejtan-buzahus/
Szósz: egy nagy vöröshagymát apróra vágok, vajon megpirítom, reszelek hozzá 2 gerezd fokhagymát. Majd ehhez hozzáadom a felkockázott „húspótlékot”, kicsit rápirítok. Hozzáöntök sűrített paradicsomot, fűszerezem sóval, borssal, sok bazsalikommal és a cukrot sem sajnálom tőle.
Kifőzöm a spagetti durum tésztát, tálaláshoz vegán sajtot reszelek a tetejére.