Szejtán burgonyával és főtt céklával
Hozzávalók:
- 250 g búzasikér
- 1 kiskanál só
- Késhegynyi szódabikarbóna
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek natur vegamix
- Bors
- 2 evőkanál tönköly fehérliszt
- 4 dl langyos víz
- Fűszer: bármilyen zöldfüszerrel jó, amit szeretsz
Elkészítés:
A Szárazanyagokat összekeverem, ráöntöm a vizet, gyorsan kerek cipóra összedolgozom. Hagyom állni fél órát. Felforralok sós vizet, elnegyedelem a búzahúst, lassú tűzön főzöm 20 percig , közben megfordítom, hogy mindenütt jól érje a víz. Utána kiszedem, s felszeletelem fél centi vastagra, majd vissza teszem főni még kb. 10 percig. Amikor kiszedem, két lyukacsos szűrőkanalat használok, így kipréselem belőle a főzővizet. Mikor kihűlt, mehet a pácba.
A pácléhez hidegen sajtolt olajat használtam, + só, 2 ek. mustár, bors, reszelt fokhagyma izlés szerint, füstölt pirospaprika, folyékony füst 4-5 fújást. Tapadásmentes edényben lassan sütöm csak annyi zsiradékon, amit a pácról felvett. Menet közben forgatom, szép pirosra sütöm.