"A hit látja a láthatatlant, hiszi a hihetetlent és ajándékba adja a lehetetlent."

2022. augusztus
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Vegán töltött káposzta

Vegán töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 nagyobb fej káposzta
  • 2 ek kókuszzsír
  • 1 bögre köles
  • 1 bögre rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • füstölt pirospaprika
  • folyékony füst
  • 10 dkg csípős gabonakolbász
  • bors
  • őrölt kömény
  • erős paprika
  • 4-5 ek liszt
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 púpos evőkanál csicseriliszt
  • 4 levél babérlevél

Elkészítés:

A savanyú káposztát átmosom. Egy fazékban vizet forralok sóval, kicsi őrölt köménnyel,  beleteszem az egész fej káposztát, aminek előtte kivágtam a torzsáját. Egyesével fejtegetem le a leveleket kés és villa segítségével. Csak annyira főzöm meg, hogy ne törjön majd tekerésnél. A levél vastagabb részét levágom.

Kölesből pörköltet készítek: Növényi zsiradékon megpárolom az apróra vágott vöröshagymát, sózom, a végén megszórom füstölt pirospaprikával. Felöntöm 2 bögre vízzel, hozzáadom a megmosott kölest, apróra vágom a paradicsomot, zöldparikát, ezeket hozzáadom, ízesítem borssal, őrölt köménnyel, fokhagymával, beleteszem a csípős gabonakolbászt. Ha túl sűrű, adok hozzá kis vizet. Sűrűn kell keverni!

A rizst pici zsiradékon felforrósítom, sózom, majd kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm. 

Miután félig kihűltek, összeöntöm a rizst a kölessel, adok hozzá egy púpos evőkanál csicserilisztet, ez összefogja a tölteléket.

Beletöltöm a káposztába a tölteléket, feltekerem, a széleit mindkét oldalon benyomkodom. 

Ha maradt a fejes káposztából, azt vékonyra szelem, hozzáadom a savanyú káposztához. 

Egy nagy fazék aljára teszek egy kis növényi  zsírt, majd szórok rá egy kis réteg savanyú káposztát, szitán egy kis lisztet, füstölt pirospaprikát, egy babérlevelet, majd ráhelyezem a töltelékeket. Ugyan így járok el minden rétegnél. 

Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, egy evőkanál folyékony füstöt adok hozzá, dobok közé erős pirospaprikát, majd készre főzöm. Nem szabad keverni, csak rázogatni!

Növényi tejföllel tálalom. 

Vélemény, hozzászólás?