Vegán „kenőmájas”
Hozzávalók:
- 400 g sárgaborsó
- Kisebb fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- Zabpehely
- Só
- Bors
- Füstölt piros paprika
- Őrölt babérlevél
- Folyékony füst
- Majoranna
- Friss bazsalikomlevél
- Kis céklalé
Elkészítése:
400 g sárgaborsót előző este beáztatok. Másnap felteszem főni annyi vízben, hogy épphogy ellepje. Sózom, borsozom, egy kisebb fej vöröshagymát apróra vágva hozzáteszek, kicsi őrölt babérral , folyékony füsttel megbolondítom, kicsi füstölt piros paprikát szórok rá. Sűrűre főzöm, a végén 3-4 gerezd fokhagymát reszelek bele. Céklalét adok hozzá kb. 2 evőkanállal, ettől lesz rószaszínes színe ( előtte lereszeltem apróra, majd kinyomkodtam szűrőn át a levét). Teszek még bele 4-5 kanál zabpelyhet. Botmixerrel pépesítem. Két felé osztom. A másik feléből „parizer” lesz, recept nemsokára.
A „májasnál” a felébe egy evőkanál majorannát teszek, és egy csokor friss bazsalikom levelet darabolok bele. Durván adja a májas ízt! Ajánlom kipróbálásra!