Vegán „kenőmájas”
                Hozzávalók:
- 400 g sárgaborsó
 - Kisebb fej vöröshagyma
 - 4 gerezd fokhagyma
 - Zabpehely
 - Só
 - Bors
 - Füstölt piros paprika
 - Őrölt babérlevél
 - Folyékony füst
 - Majoranna
 - Friss bazsalikomlevél
 - Kis céklalé
 
Elkészítése:
400 g sárgaborsót előző este beáztatok. Másnap felteszem főni annyi vízben, hogy épphogy ellepje. Sózom, borsozom, egy kisebb fej vöröshagymát apróra vágva hozzáteszek, kicsi őrölt babérral , folyékony füsttel megbolondítom, kicsi füstölt piros paprikát szórok rá. Sűrűre főzöm, a végén 3-4 gerezd fokhagymát reszelek bele. Céklalét adok hozzá kb. 2 evőkanállal, ettől lesz rószaszínes színe ( előtte lereszeltem apróra, majd kinyomkodtam szűrőn át a levét). Teszek még bele 4-5 kanál zabpelyhet. Botmixerrel pépesítem. Két felé osztom. A másik feléből „parizer” lesz, recept nemsokára.
A „májasnál” a felébe egy evőkanál majorannát teszek, és egy csokor friss bazsalikom levelet darabolok bele. Durván adja a májas ízt! Ajánlom kipróbálásra!