Vegán édes kapros-„túrós” lepény
Sokszor vagyok bajban, mikor a receptekhez mennyiséget kell írni, mert egyrészről mindig érzésből szoktam sütni-főzni, másrészről nincs mérleg a konyhámban… Ez a recept is így készült, próbáltam hozni a hagyományos lepény ízvilágát. Sós ízben is el lehet készíteni.
Hozzávalók (kisebb tepsihez) :
A tésztához:
- 2,5 bögre liszt
- 1 nagy evőkanál kovász
- 1 főtt krumpli
- Fél bögre cukor
- Csipet só
- 1 evőkanál kókuszzsír
- Kb. 2 dl rizs, vagy kókusztej
A hamis túróhoz:
- 250 g köles
- Kb. 2 bögre rizs vagy kókusztej
- Kb. 3 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csokor kapor
- 1 kis doboz növényi tejföl
Elkészítés:
A kókuszzsírt felolvasztom a növényi tejben, összekeverem egy tálban a tésztához való hozzávalókat. A krumplit szobahőmérsékletűre hűtve töröm össze és adom a tésztához (Nekem maradt egy főtt krumpli az előző napról, azt használtam fel). Kicsit lágyabbra készítem a tésztát, mint a kenyérét, ha szükséges adok hozzá még egy kis növényi tejet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm, majd kelesztem fél-1 órát.
A kölest felrakom főni első körben 2-3 dl növényi tejben. Hozzáadom a cukrot, reszelt citromhéjat, csipet sót és megfőzöm. Ha szükséges öntök még hozzá növényi tejet. Botmixerrel összeturmixolom (ha nincs érdemes előtte a kölest még hidegen leturmixolni a növényi tejjel). A feldarabolt kaporral összefőzöm. A pudingnál kissé sűrűbb állaga legyen. A tejfölben elkeverek 1 evőkanál cukrot, kicsit kenek rá a tésztára, majd ráöntöm a megfőtt kölest. A tetejére is kenek a cukros tejfölből, majd 180 fokon körülbelül 1 órát sütöm.
Sós verzió:
A tésztába 1 helyett 2 főtt krumplit rakok, kihagyom a receptből a cukrot. A köleshez opcionálisan lehet sörélesztőpelyhet rakni, feldobja az ízét.